Deler av regninga for utearbeidet ved Kulturfabrikken er sendt til Blåbyen Invest. Selskapet har ikke penger å betale med. Foto: Kristine Lindebø

Kulturfabrikken Eiendom AS har sendt en regning til Blåbyen Invest på 4,6 millioner kroner. Det tilsvarer selskapets andel i opparbeidelse av uteområdene rundt Kulturfabrikken. Regningen har forfalt. Blåbyen Invest AS har ikke penger.

Samtidig holder kommunen tre millioner kroner tilbake fra selskapet som nå har en bunnskrapt kasse.

Geir Abel Ellingsen, daglig leder i Blåbyen Invest, innrømmer at hotellet er inne i en skjebnetid. Han har siden i januar forsøkt å reforhandle hotellets avtale med kommunen.

- Får vi ikke en avklaring med kommunen nå snart, klarer vi ikke å få til en avtale som realiserer hotellet, sier Ellingsen til SortlandsAvisa.

Rådmann Rolf Lossius har i brevs form nylig avslått Blåbyen Invests siste framstøt for å reforhandle avtalen. Saken må nå trolig opp for politisk behandling.

- Skal kun dagens avtale gjelde, er svaret at vi ikke klarer å komme i havn med hotellet, sier Ellingsen.

Han understreker at hotellets skjebne ikke er kun i kommunens hender.

- Flere biter må falle på plass for at hotellet skal realiseres, men det er riktig at vi er helt avhengige av at avtalen med kommunen endres. Det krever en ny politisk behandling, sier Ellingsen.

Kan gå på stortap

Aksjonærlisten i Blåbyen Invest er lang. Selskapet kan få alvorlig trøbbel om kommunen opprettholder kravet om 4,6 millioner kroner. Ifølge Ellingsen er det urealistisk å hente mer penger ut av aksjonærene. De har allerede bidratt gjennom en emisjon i vinter.

- Selskapet vil ikke kunne hente inn mer kapital, med mindre den er tilknyttet det at prosjektet blir realisert. Blåbyen Invest vil ikke klare å hente inn mer penger med fortsatt usikkerhet rundt prosjektet. Det vi kan få inn nå er penger som innbetales parallelt med byggelån og byggestart, sier Ellingsen.

Aksjonærlisten i selskapet er lang. Nærmere 40 bedrifter og privatpersoner har spyttet penger inn for å få til kombinasjonen kulturhus og hotell.

Dersom hotellet ikke blir realisert, er konsekvensen stor for aksjonærene.

- Eierne risikerer å tape alt som er skutt inn i selskapet. Det er nesten 30 millioner kroner. Pengene er investert i tomt, prosjektering, reguleringsplaner, oppstart i Kulturfabrikken - for å nevne noe, sier Ellingsen.

Han er selv direkte og indirekte involvert på eiersiden gjennom flere selskaper.

Millionsvikt

Dersom Blåbyen Invest må gi opp hotellplanene, kan det få alvorlige konsekvenser for inntekten til Kulturfabrikken.

Årlig skal Blåbyen Hotell gjennom driftsselskapet betale rundt 2,5 millioner kroner i leie for bruk av området rundt Kafé Pause, kinoen, Blåboksen og Møysalen.

Dessuten vil rundt 8 millioner kroner som er Blåbyen Invests totale andel av uteområdene ikke bli betalt.

Geir Abel Ellingsen er sikker på at dersom hotellet faller, vil det slå svært negativt ut for kommunen.

- Det er derfor vi har tatt opp utfordringene tidlig. Det er klart at ulempen er stor for Sortland kommune. Det er ingen tvil. Drivkraften bak Blåbyen Invest er å utvikle lokalsamfunnet. Dette er en tung situasjon, sier Ellingsen.

- Føler du personlig ansvar?

- Ja, jeg kjenner et personlig ansvar. Jeg føler et spesielt ansvar for å se på alle mulige måter for å få hotellet i havn, sier Ellingsen, som viser til at det siden 7. januar i år har vært jobbet hardt for å finne løsninger.

Kun elendighet er det imidlertid ikke. Blant annet er Blåbyen Invest kommet til enighet med entreprenør. Dermed er byggekostnaden satt.

- Nå kan vi kjøre sluttspurten på finansieringssiden som vi ikke kunne gjort før byggekostnaden var på plass. Dermed er det litt dumt om andre ting nå skal stanse prosessen, sier Ellingsen.

- Hva er byggekostnaden?

- 175 millioner kroner totalt for hotellet.

Utrdag fra korrespondansen mellom Sortland kommune, Blåbyen Invest og Kulturfarbrikken eiendom kan du lese her.

- Vi er nødt til å finne en løsning

Kommunen jobber nå på spreng for å føre hotellsaken opp for kommunestyret.

John Hempel (Frp) er ordfører i saken ettersom Grete Ellingsen (H) er gift med Geir Abel Ellingsen, og er inhabil. Hempel er svært overrasket over påstander fra Geir Abel Ellingsen og Blåbyen Invest om at kommunen har blokkert en løsning.

- Ja, jeg er veldig overrasket over det Blåbyen Invest skriver. Spesielt etter orienteringen i formannskapet der Ellingsen orienterte om fremdrift. Den orienteringen står ikke i samsvar med påstander som nå kommer. Samtidig forsøker vi å finne ut hva som ligger i påstanden. Jeg er uenig i Ellingsens beskrivelse om nettopp dét, sier Hempel.

Han er imidlertid klar på at noe må gjøres - og det raskt.

- Kommunen har lite handlingsrom for å endre avtalen som går på utendørsarealer. Der har vi, som rådmannen beskriver i brev til Blåbyen Invest, store utfordringer med anbudsreglene. Vi setter uansett inn ressurser for å se om det fins rom for å finne en måte å løse dette på, sier Hempel.

Politisk behandling

Rådmann Lossius er i den forbindelse kontaktet for å forberede og legge saken fram for politisk behandling i kommunestyret. Planen er vedtatt der, og må følgelig endres i samme instans.

- Da vil kommunestyret se om det er mulig å gjøre noe. Ut fra de vurderinger som er gjort så langt, er det ikke mulig, sier Hempel.

Konsekvensene ved en konkurs i Blåbyen Invest vil han ikke spekulere i.

Det er åpenbart at både Kulturfabrikken bare i år vil tape fordringen på 4,6 millioner kroner for uteområdene, samt husleie på 2,5 millioner kroner.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å svare på spørsmål om økonomiske konsekvenser. Det er for tidlig å si. Nå skal vi se om det finnes rom for å finne en løsning på saken, sier Hempel.

- Har dere blitt kontaktet av andre interessenter som vil bygge hotell?

- Nei, ikke meg bekjent.

- Er Blåbyen Hotell «too big to fail»?

- Vi er nødt til å finne en løsning. Tiden innhenter oss og vi må nå få en avgjørelse på hva som er status for Blåbyen Invest.

- Oppfatter du Blåbyen Invest som desperate?

- Nei, jeg oppfatter dem som om de ønsker dialog, sier Hempel.