Det vil si; om kommunen går ut over rammeavtalen ved å endre kriterier som lå fast da Blåbyen Invest vant anbudsrunden i april 2007.

I SortlandsAvisa torsdag fortalte daglig leder i Blåbyen Invest, Geir Abel Ellingsen, at selskapet er avhengig av å få endret avtalen med kommunen for å få bygget hotellet.

– Har brukt mye penger

Dersom kommunen endrer forutsetningene som er nedfelt i ramme- og samarbeidsavtalen med Blåbyen Invest i 2007, risikerer kommunen å bli meldt inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). Den som kan gjøre det er Harald Mical Jakobsen, eier av Sortland Hotell.

I anbudskonkurransen hadde Jacobsen et alternativ i konkurranse med Blåbyen Invest. Dersom kommunen nå endrer det som den gang lå i avtalen, vil det si at premissene Sortland Hotell og Blåbyen Invest konkurrerte på, var forskjellige.

Harald Mical Jakobsen er krystallklar på hva som da skjer:

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at vi melder kommunen inn for KOFA. Vi har brukt mye penger på å delta i konkurransen, sier Jakobsen til VOL.

I utgangspunktet kan Sortland Hotell gå til sak for å få dekket påløpte kostnader, men også tapt inntekt kan komme på bordet. Dessuten risikerer Sortland kommune millionbot.

– Store ressurser

Hvor mye penger Sortland Hotell har brukt på å delta i anbudskonkurransen ønsker Jacobsen foreløpig å holde hemmelig.

– Men vi brukte store ressurser, ikke minst menneskelige. Fra kunngjøringen om anbud gikk ut, arbeidet mange personer med å lage et tilbud. Blant dem kan jeg nevne flere advokater, flere arkitekter og annen ekspertise, sier Jakobsen.

– Hva tenker du om prosessen mellom Blåbyen Invest og kommunen fra dere tapte anbudet og fram til i dag?

– Jeg har gjort meg opp tanker, men de får komme til overflaten på et senere tidspunkt, sier Jakobsen.

– Ikke overrasket

Hotelleieren er imidlertid ikke overrasket over problemene som Blåbyen Invest har støtt på i planene sine.

– Nei, jeg er absolutt ikke overrasket. Alt jeg kan om hotelldrift tilsa at de ville få utfordringer, sier Jakobsen, som har drevet hotell i 24 år og vært 40 år i bransjen.

Jakobsen betegner arbeidet med Sortland Hotells alternativ i anbudet med Kulturfabrikken som omfattende.

– Det er den største jobben jeg har gjort med hvilket som helst prosjekt. Dessverre ble forholdene lagt til rette for å diskvalifisere oss den gang, sier Jakobsen.

Vil utvide

Dersom det ikke blir noe av Blåbyen Hotell, har Jakobsen planene klare.

– Vi driver i dag meget lønnsomt og har gjort det i mange år. Sortland Hotell er et av de få distriktshotellene som driver lønnsomt. Går det ikke med Blåbyen Hotell, har vi planlagt en utbygging, sier Jakobsen.

Han utelukker ikke at hotellet kan bygge 100 nye rom.

– Da får vi også 170 rom, som tilsvarer det Blåbyen Hotell har planlagt. Vi må imidlertid gjøre det gradvis. Hotellet eier en fem måls stor tomt. Det er mye å bygge på, sier Jakobsen.

Han avviser at Kulturfabrikken vil trekke så mange flere gjester til hotellet.

– Kulturhus avler ikke mye trafikk for hotellene. For Blåbyen Hotell handler det nå om de klarer å overholde forpliktelsene som er lovet i avtalen med kommunen.

Rådmannen advarer

Rådmann Rolf Lossius bekrefter overfor VOL at kommunen risikerer å havne i Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

– Dersom vi endrer rammevilkårene som de ble tildelt på, vil kommunen kunne få en KOFA-dom på seg, fordi den har endret forutsetninger som den andre parten ikke har fått tilbud til, sier rådmannen.