I en ny underskriftsaksjon på www.opprop.net oppfordres sortlendinger til å skrive under oppropet "Bevar matjorda i Sortlands byplan".

Bakgrunnen for aksjonen er byplanen som skal vedtas til høsten, hvor formannskapet i Sortland - i strid med rådmannens anbefaling - har vedtatt å åpne flere landbruksområder for boligbygging.

- Vi har startet underskriftsaksjonen for å synliggjøre den motstanden som vi oppfatter er i denne saken. Målet er å få endret det som ligger i planen, sier Rødt-politiker i Sortland, Christoffer Ellingsen, som er en av initiativtakerne bak aksjonen.

- Ikke for sent å snu

Initiativet til underskriftsaksjonen er i følge Ellingsen tatt av en rekke enkeltpersoner innen landbruk, fagbevegelse, miljøinteresser og politikk - og har støtte fra Bondelaget og LO i Vesterålen.

- Fram til jorda blir bebygd er det ikke for sent for politikerne å snu. Vi i landbruksnæringa vil gjerne være med på å finne en løsning, og vi ser utfordringa med tanke på veksten politikerne gjerne ønsker. Kan man eventuelt se på andre områder som ikke er landbruksrelaterte? spør Sortland-bonde Eirik Jensen - som også er en av initiativtakerne.

Underskriftsaksjonen vil bli kjørt på nett, men gjengen bak vil også være synlig i gatebildet og fysisk oppsøke folk. Underskriftene skal legges frem under andregangsbehandlingen av byplanen i formannskapsmøtet 28. august.

- Unødvendig

Det gjengen bak aksjonen reagerer på er politikernes vedtak i formannskapet i februar om å gjøre Strand III, et område nord på Steiro og grøntområdene mellom Røde Kors-bygget, Sortland kirke og Vesterålsgata om fra landbruk- til boligområder. Fylkeskommunen og Fylkesmannen har også levert innsigelser på dette.

- Det er ikke snakk om store områder. Hvorfor er det problematisk at disse områdene blir åpnet for boligbygging?

- Det er ikke så store områder, nei, men for de som høster av de betyr de svært mye. Det er mangel på matjord i Sortland, og vi vil ta vare på den matjorda vi har, sier Ellingsen.

- I tillegg er det helt unødvendig å åpne for boligbygging i disse områdene. Det er nok boligarealer andre plasser, sier han.

Erik Jensen høster selv i området Strand III.

- Selv om disse arealene skulle bli bebygd, står jeg han av. For meg handler dette om jordvern - som ikke er den enkelte bonde sitt ansvar, men et samfunnsansvar og et politisk ansvar. Nasjonalt sett har vi en utfordring i å få nok landbruksarealer, samtidig som vi ønsker økt matproduksjon. Disse arealutfordringene har vi også i Sortland, avslutter Jensen.

I skrivende stund har fem signert oppropet "Bevar matjorda i Sortlands byplan" på nett.