Eierne av Sortland Storsenter, Salto Eiendom, flyttet i fjor rundt på flere butikker. I den forbindelse ønsket man å øke gulvarealet i andre etasje med 44 kvadratmeter ut i det til nå åpne glassbygget.

Det skulle vise seg å bli en langdryg affære:

15. april 2013: Salto Eiendom søker om dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelser om åpen og fri sikt gjennom glassoverbygget i senteret.

5. juni 2013: Søknaden avslås av bygningsmyndighetene som anser at ulempene ved å fravike planen er flere enn fordelene.

19. juli 2013: Advokatfirmaet BA-HR leverer på vegne av Salto Eiendom klage på vedtaket. Saken må dermed behandles av formannskapet.

7. november 2013: Formannskapets flertall bestående av H og Frp gir dispensasjon.

28. november 2013: Aps Svein Roar Jacobsen og Gunhild Stoltz, samt SVs Trygve Lampe fremsetter krav om lovlighetskontroll av vedtaket fordi de mener det er for dårlig begrunnet.

Saken ble dermed oversendt Fylkesmannen for behandling. Men det var ikke korrekt fremgangsmåte, og saken ble sendt tilbake til kommunen. Det korrekte skal nemlig være at formannskapet behandler saken på nytt.

30. januar 2014: Høyre og Frp må ta saken tilbake til starten igjen, og klubber på nytt gjennom vedtaket.

20. februar 2014: Ny lovlighetsklage ble fremmet den av de samme tre Ap/ SV-representantene, og saken ble nok en gang deretter sendt tilbake til behandling i formannskapet.

03. april 2014: Nok en gang opprettholder formannskapet sitt vedtak, og saken oversendes Fylkesmannen.

9. juli 2014: Fylkesmannen meddeler kommunen at vedtaket er lovlig fattet, og at byggesøknaden kan innvilges.

Fylkesmannens lovlighetskontroll

Fylkesmannen var ikke enig i de tre kommunerepresentantenes anførsel om at vedtaket ikke var lovlig. saksbehandler Tor Sande hos Fylkesmannen skrev følgende:

"Fylkesmannen kan etter en gjennomgang og vurdering av saken ikke se at det er gjort slike feil at formannskapets avgjørelse er ugyldig."

Fylkesmannen slår således fast at formannskapet har fattet sitt vedtak om å gi dispensasjon fra planverket på en lovlig måte. Formannskapets siste vedtak om å gi dispensasjon fra reguleringsplanen blir dermed stående, og byggegodkjenning kan gis.