18. oktober klippes snoren og Kulturfabrikken åpnes offisielt. Kulturfabrikkdirektør Tone Toften lover en stor folkefest hele helga.

- Det blir en bred forankring av det lokale og det regionale denne helga, sier Toften.

Sivert kommer heim

Et av høydepunktene under åpningshelga blir hele tre konserter og forestillinger med Sivert Høyem.

- Det har vel omtrent vært et folkekrav at Sivert skulle spille på åpningshelga. For oss er det virkelig toppen av kransekaka. Vi er jo så stolte av han, sier Toften.

Sivert Høyem skal spille under to åpningsforestillinger søndag, samt på en egen konsert mandag, der han stiller med fullt band. På åpningsforestillingene skal han synge sammen med Maria Solheim.

- Det er alltid en sann glede å spille her på Sortland. Jeg gleder meg alltid, sier Sivert Høyem.

Hva som står på repertoaret, har han ikke klart enda.

- Det blir nok en miks av nytt og gammelt, noe fra Madrugada og en del fokus på det siste albumet, sier Høyem, som, sett bort fra onsdagens VG-listakonsert, ikke har spilt i Vesterålen siden 2013.

Lokal forankring

Søndagens to åpningsforestillinger blir en lang parade av dyktige musikere og kulturaktører.

I tillegg til Sivert Høyem og Maria Solheim kommer blant andre Steinar Kjeldsen kvartett, Iris Koch Michaelsen, Leif Egil Barth, Marianne Meløy, Lofoten og Vesterålen orkesterforening, distriktsmusikerne i Vesterålen, Rose Reinsnes og Rikingan.

Aktører fra Sortlands vennskapssamarbeid, Lilja Steinunn fra Island og Fidget Feet fra Irland skal også opptre.

- Det blir en bred forankring av det regionale. Flere detaljer kommer etter hvert, men vi tenker å bruke alt som Møysalen har å by på av lys, lyd, bilde og rom. Det blir en sammensatt forestilling, som kjøres to ganger, sier Toften.

Skal syde og koke

Det hele åpnes imidlertid med høytidelig åpningsseremoni allerede lørdag, med gjester fra Vesterålen og byer som Sortland har vennskapssamarbeid med.

- Vi kommer til å la det syde og koke i Kulturfabrikken. Folk skal få gå rundt og kjenne på stemninga. Det blir musikk og dans på Kulturskolen, vi legger opp til musikkinnslag i kafe Pause, det blir gratis film fra bygginga av Kulturfabrikken i kinoen og vi skal åpne kunstutstilling og biblioteket, forteller Tone Toften.

Ungdommene får sin helt egen åpning, som er planlagt lagt til samme helg som Laterna Magica, litt senere på høsten.

Lørdag kveld ryddes gulvet i foajeen, og det spilles opp til dans.

- Vi gleder oss veldig og tror det blir kjempebra. Jeg tror nok folk kommer til å bli positivt overrasket.