– Jeg solgte min første snøfreser for sesongen i midten av oktober og siden har det gått slag i slag, sier butikksjef ved Markedsgata Hjem og Fritid, Oddvar Øyhals.

For de siste sesongene har det ikke gått så godt med salget.

– Snøen i fjor kom ikke før lenge etter jul og året før var det på samme viset. Så hittil denne sesongen har vi solgt flere fresere enn vi gjorde i hele fjorårsvinteren, sier Øyhals.

Avhengig av tidlig snøfall

Øyhals sier at han og andre som selger snøfresere er helt avhengig av at snøen kommer tidlig.

– Om snøfallet kommer seint, er det slik at folk ikke gidde å kjøpe. Det blir omtrent som om gressklipperen ryker på høsten. Da venter du til våren med å kjøpe, sier han og fortsetter:

– I fjor kom mesteparten av snøen fra påska og utover. Da vil folk avvente å kjøpe. Da føler de at de klare å måke den siste måneden for hånd.

For til tross for at prisen på en snøfreser ligger på mellom 10 og 30-40.000 kroner, så er dette ofte et impulskjøp.

– Får vi fem centimeter med snøfall hver dag, så er det noe folk klarer å ta for hånd. Men den dagen det kommer 30-40 centimeter og snøen kanskje er våt så bestemmer mange seg at de vil kjøpe en snøfreser.

Mange leier også inn folk med traktor til å måke utenfor husveggen. Dette er ikke i direkte konkurranse med Oddvar og andre som selger snøfresere.

– Mange har begge deler. For de som måker med traktor får kanskje ikke tatt alt. Så er det jo slik at det fort koster 5 000 kroner å leie inn måking en hel vinter. Så er du aldri helt sikker når de skal komme, spesielt kanskje om du har de på tilkalling. Har du en fres, får du måkt når du har tid og behov.

Alle kjøper

– Men er det slik at det er mest 40-åringer som begynner å slite med ryggen som bytter ut snøskuffen med en snøfreser?

– Nei. Vi selger til alle aldersgrupper. Det vi ser er imidlertid at type og modell varierer fra hvem som kjøper. Yngre folk vil kanskje ha den største og tyngste for å ta mest unna, mens eldre folk kanskje ønsker en mindre og lettere en. Det vi da prøver å gjøre er å finne ut hvilke behov folk har så de ikke får en snøfreser som de egentlig ikke har bruk for. Rett freser til rett bruk, sier Øyhals.

God vinter

Byggtorget på Børøya er den andre aktøren i Hadsel som selger snøfresere. Også de har merket stor pågang.

– Når snøen har ligget som den har siden desember, så har vi merket pågang. Fjoråret var labert. Da kom snøen seint og lå i korte perioder i store deler av vinteren. Så dette har vært en opptur, sier Magnus Danielsen som er butikksjef ved Byggtorget på Børøya.

Byggtorget har imidlertid trappet ned på inntaket av snøfresere i år.

– Rett og slett for at vi har en aktør i Hadsel i Markedsgata Hjem og Fritid som er stor på snøfresere. Vi er en byggevareforhandler og skal konsentrere oss om det. Vi skal også ha snøfresere, men tar inn litt mindre volum. Vi ønsker å dele på godene rett og slett.