Det at man nå kan se statistikken som nå, er ifølge brannsjef Øyvind Skjørholm i Hadsel særdeles godt nytt.

– Det er fordi det nå er mulig å kunne se brannstatistikken under ett, og dermed oppdage trender og utsatte grupper, hvilket man ikke har hatt like gode muligheter til tidligere.

Øyvind Skjørholm har selv skrevet hovedoppgave, med utgangspunkt i brannstatistikk for Trondheim. Blant funnene derfra var at hele 60 prosent av husbrannene startet på kjøkkenet, og var matrelaterte.

– Her i Hadsel har brannvesenet et stort fokus på forebyggende arbeid. Vi retter arbeidet inn mot barna, deres foreldre, de eldre og våre nye landsmenn. Gjennom for eksempel å bevisstgjøre barn, slik at de stiller spørsmål, får vi også foreldrene til å tenke seg grundig om, sier brannsjefen.

Nullvisjon

– Hadsel brann- og redning har nullvisjon på omkomne i brann og ulykker. For å nå det målet er vi avhengige av et tett og godt samarbeid med befolkningen.

Skjørholm forteller atrannvesenet ber folk i 2018 om å fortsatt ta vare på hverandre, og vise omsorg for å nå nullvisjonen.

– Vi ønsker at familiene prioriterer brannsikkerhet, varslere og øvelser hjemme. Det viser seg gang på gang at tidlig varsling redder liv, sier brannsjefen.

Slukkemidler

Skjørholm sier videre at man i husstandene må sørge for å ha nok slokkemidler tilgjengelig.

–  Og jeg gjentar gjerne at både barn og voksne må ha terpet på hva man skal gjøre dersom det brenner. For de som har eldre slektninger er det viktig å stikke innom og sjekke at røykvarslere og brannslukkingsapparater virker som de skal. Og også de eldre må vite hva de skal gjøre dersom de oppdager brann. Generelt sier Skjørholm om aktiviteten i Hadsel at det er et meget aktivt brannvesen her, av særdeles høy kvalitet, sier han før han avslutter:

– Mine erfaringer tilsier at våre folk står seg meget godt sammenliknet med heltidsansatte brannfolk, sier Øyvind Skjørholm.