Avdelingsleder Lisa Jakobsen ved fødeavdelingen ved sykehuset i Vesterålen opplyser til VA at man i 2015 hadde en prosentandel på 25 som fikk gjennomført keisersnitt.

Veldig høy andel

– Det gjorde at vår avdeling var den som hadde nest høyest andel slike inngrep, forklarer Jakobsen.

En av årsakene til at man ønsket å få ned andelen var naturlig nok at det offentlige er lite begeistret for store forskjeller fra sykehus til sykehus.

Det er store variasjoner i antallet som gjennomgår keisersnitt mellom de ulike fødeavdelingene i landet.

Noen skal ha keisersnitt

– Jeg må selvsagt understreke at det er en del kvinner som absolutt skal gjennomgå keisersnitt. Her på avdelingen mente vi like fullt at mye tydet på at andelen her var kunstig høy, forklarer Lisa Jakobsen.

– Derfor ble det besluttet at vi skulle ha fokus på keisersnitt, og se på mulighetene for å kunne redusere andelen til det vi mente var mer naturlig. Vårt «hårete mål» var å redusere fra 25 til 17 prosent. Når opptellingen for fjoråret nå er gjort viser oversikten at vi endte under 16 prosent, og det er vi veldig fornøyde med, sier Jakobsen.

Utredninger og samtaler

Blant et av flere tiltak som ble satt i gang var var samtalepoliklinikk for de med fødselsangst.

Tall fra Medisinsk fødselsregister, som ble opprettet for 50 år siden i år, viser ifølge Bergensavisen at Hordaland og Haukeland lenge har skilt seg ut med generelt lavere andel keisersnitt enn andre sykehus.

Flere bakdeler

I 2016 var gjennomsnittet i landet 16,1 prosent, mot et snitt på 11,4 prosent i Hordaland. Ved Haukeland sykehus var andelen enda noen tideler lavere.

Målet er friske mødre og barn med minst mulig unødig inngrep. Hva er er «korrekt» andel keisersnitt er det naturligvis veldig vanskelig å si noe sikkert om.

Det kan selvsagt ha uheldige sider dersom sykehusene har en for streng praksis også.

Bakdelene ved keisersnitt er økt risiko for blødninger og ruptur av livmor i neste svangerskap, øky infeksjonsrisiko for mor, og at det tar lengre tid å komme seg etter en fødsel.