Foreldreparet klager inn skolen for brudd på opplæringsloven paragraf 2-15.

Dette gjelder skolens ansvar i forbindelse med en klassetur, skolens rutiner for klasseturer, skolens sikkerhetsvurdering for klassetur, finansiering av klassetur samt skolens disponering av klassens innsamlede penger.

Les rektor Line Pedersens tilsvar

VOL har fått innsyn i klagen som først ble sendt 26.8 i fjor. Klagen ble avslått av skolen 16.11 og foreldrene sendte så inn en klage til Fylkesmannen.

En klasse ved ungdomsskolen på Stokmarknes dro for et par år siden til utlandet på klassetur.

Ifølge klagen tok læreren i klassen initiativ til en utenlandstur og innsamling av penger. Læreren beskrev ifølge eposter VOL har fått tilgang til, samt det som står i klagen, dette som en studietur. Læreren samlet inn penger og var den som planla og bestilte reisen.

Følte seg presset

Foreldrene peker på at de og andre følte seg presset for å bidra økonomisk for å realisere klasseturen.

Les rådmannens tilsvar

«Vi mener det fra lærers side er utøvd indirekte press på foreldrene til å godkjenne og finansiere turen», heter det i klagen.

Dette begrunner de i en epost fra kontaktlæreren hvor det 18. mars året turen skulle gjennomføres, ble foreslått en 14 dagers utenlandstur med foreldreinnbetaling på 2-3000 kroner. Dette i tillegg til inntekter fra loddsalg på 17. mai og foreldrebetaling på 1200 kroner fra tidligere av. Denne foreldrebetalingen på 1200 var penger betalt inn til leirskole før 2014. Etter 2014 ble disse pengene overført til klassekassa da ny ordning, som skulle sikre at foreldre ikke skulle finansiere klasseturer, kom i stand.

Foreldrene viser til at de i løpet av to-tre dager fikk to eposter hvor kontaktlæreren etterspurte svar fra foreldrene, hvor det ble sagt at det hastet med å få inn penger for at man ikke skulle gå glipp av sjansen.

«Vi foreldre opplever et press til å si ja til en klassetur hvor vi ikke kjenner til hvilke regler og retningslinjer som gjelder for turen. Det er også usikkert hva turen kommer til å koste. Opplever at vi ikke har et reelt valg og svarer ja til turen 20. mars».

Flere foreldre skal ha uttrykt bekymring for at kun to reiseledere skulle være med. Dermed avgjorde to mødre at de ble med på turen og dekket kostnadene selv.

Kritisk til disponering

Foreldrene er også kritiske til disponeringen av klassekontoen og klassens bankkort. Kontaktlæreren overtok i forkant av turen disponeringen av konto og bankkortet. Dette for at læreren skulle bestille turen samt disponere kortet under turen. Etter at klasseturen var betalt, gjensto det 34.000 kroner på klassekontoen. Dette ble det informert på under et foreldremøte.

På bakgrunn av at det sto så mye penger igjen på konto, foreslo flere foreldre på epost noen dager etter møtet at reisen til de to foreldrene som skulle delta på klasseturen ble dekket.

Ifølge klagen ble ikke dette fulgt opp av kontaktlæreren.

Når klassen avsluttet sin grunnskoleopplæring mener foreldrene som klager, at pengene som sto igjen på konto ble brukt til «Andre formål enn det de var innsamlet til. Lærer har sammen med noen av foreldrene bestemt hva pengene skal brukes til», heter det i klagen.

– Prinsippbrudd

Skolen opplyste i forkant av turen at klasseturer er foreldrenes ansvar og ikke skolens. På dette punktet er foreldrene som klager uenige.

Foreldrene mener at turen var i regi av skolen og at foreldrebetalingen dermed er et brudd på prinsippet med gratis grunnskoleopplæring. De sikter til at de i tillegg til innbetalingene de gjorde, også fikk utgifter i forbindelse med transport til og fra flyplass, pass, reiseforsikring og lommepenger til barna til turen.

For å understøtte hvorfor de mener turen er i regi av skolen, peker foreldrene på at turen er i skoletiden, at skolen sier det ikke er nødvendig å ta med foreldre ut over de to lærerne som skal være med på turen og at skolen opplyser at skolens ordensreglement gjelder for turen.

Foreldrene sier at de mener opplæringsloven stadfester at grunnskoleopplæring skal være gratis og at dette ikke har vært tilfellet med klasseturen.

Sikkerhetsvurdering

Foreldrene mener også at skolen ikke i stor nok grad har tenkt sikkerhet. Skolen vurderte ifølge klagen at to lærere var nok til å ivareta sikkerheten til 22 elever på en klassetur som skulle vare en uke.

«Etter vår vurdering er ikke det tilstrekkelig for å ivareta sikkerheten til alle elevene. Følges opplæringsloven i forhold til svømming vil det si at det skal være to lærere som har oppsyn med elevene under bading når det er flere enn 15 elever.», skriver foreldrene og viser til Utdanningsdirektoratets rundskriv som også slår fast at om svømming foregår utendørs, så vil risikoen være større. Det hører med til historien at klasseturen som det er fokus på her, la opp til svømming utendørs.

Foreldrene peker også på andre sikkerhetsaspekter i klagen.

«I en gruppe på 22 elever er det sannsynlig at det vil være enkeltelever som har behov for ekstra oppfølging under turen. En bør også ta med i betraktningen at det kan oppstå uhell og sykdom hos elever og/eller lærere på turen»

VOL har vært i kontakt med foreldrene som har klaget. De har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.