Store deler av næringslivet i Øksnes har samlet seg bak et brev sendt til ordfører i forrige uke, hvor de går hardt ut mot kommunestyrets vedtak fra desember om å innføre eiendomsskatt på verker og bruk, eller næringseiendom, fra 2018. De mener dette vil ramme næringslivet i kommunen hardt, dempe investeringslysten og de frykter tap av arbeidsplasser.

De får full støtte fra varaordfører Jonny Rinde Johansen (H), som tirsdag sendte en interpellasjon til ordfører om saken, som hun må svare på i neste ukes kommunestyremøte. En interpellasjon er spørsmål rettet til ordfører, som brukes når en prinsipiell problemstilling ønskes drøftet.

Rinde Johansen understreker overfor VOL at henvendelsen ikke er uttrykk for mistillit mot ordfører.

– Jeg er også kommunestyrerepresentant på lik linje med de andre, og må få mulighet til å komme med interpellasjoner og være politiker, selv om jeg er varaordfører. Slike spørsmål skal formelt rettes til ordfører. Med bakgrunn i de reaksjonene som har kommet i ettertid av vedtaket, og vår argumentasjon som vi hele tida har vært tro mot når det kommer til eiendomsskatt, er vi nødt til å gjøre dette, sier Johansen til VOL.

Les hele interpellasjonen her.

Egen sak

Kommunestyret sa i fjor vår nei til eiendomsskatt, da spørsmålet var oppe som egen sak. I budsjettbehandlinga i desember fikk Ap, SV og KrF støtte fra ØTL for å innføre eiendomsskatt for næringslivet på verker og bruk. De mente forutsetningene var endret siden sist saken var oppe, fordi staten har varslet en kompensasjonsordning nå som Stortinget har vedtatt at produksjonsutstyr ikke lenger skal skattlegges. Det innebærer at kommuner som har innført skatten fra 2018 i en periode vil få inntekter som ikke belastes næringslivet.

Rinde Johansen viser i interpellasjonen til tidligere kommunestyrevedtak, som han mener gir klart utrykk for at spørsmålet om eiendomsskatt skal avgjøres som prinsipielt vedtak i en egen sak, og ikke som en del av budsjett- og økonomiplanbehandlinga, slik den ble nå. I interpellasjonen stiller Rinde Johansen spørsmål om på hvilket grunnlag ordfører har tillatt seg å ikke forholde seg til dette.

Støtter næringslivets reaksjoner

Høyre-politikeren mener saken heller ikke har vært forsvarlig utredet. Han etterlyser vedtekter, opprettelse av en skattetakstnemd, fritaksregler og fastsetting av bunnfradrag.

– Jeg har full forståelse for reaksjonene fra næringslivet. De prosessene jeg etterlyser i interpellasjonen har ikke vært der. Næringslivet vet ikke hva de har å forholde seg til. Hva skal vi skattlegge? Hvordan skal vi skattlegge? Hvem kan man klage til, og hva slags summer dreier det seg om? De fortjener at vi kjører en god prosess. I stedet fikk de dette midt i fleisen, sier han til VOL.

Varaordføreren fra Høyre, som sitter i den politiske posisjonen i Øksnes med Ap, SV og KrF, maner til omkamp. Han mener saken bør opp til ny behandling, og at administrasjonen inntil videre stopper arbeidet med å iverksette vedtaket om eiendomsskatt.

– Jeg håper saken blir tatt opp slik kommunestyret har sagt at man skal, som en egen prinsipiell sak, der alle forhold er belyst. Vi må få en grundig saksutredning, der alle formaliteter som må være på plass, er det. Det er viktig at vi gjør ting rett, og det er bakgrunnen for min henvendelse, sier han til VOL.

Ser ikke likhet

– Du etterlyser behandling i egen sak og en forsvarlig utredning. Det er det sikkert også forkjempere for flere av skolene i kommunen, som dere har foreslått lagt ned i budsjettbehandlinga, som gjør?

– Ja, det må det gjerne stilles spørsmål ved, men jeg ser ikke nødvendigvis en likhet. Det har vært kjørt gode utredninger på skolestrukturen tidligere, det har ikke vært gjort med eiendomsskatt. I våre skoleforslag la vi inn god tid til å forberede foreldre, ansatte og elever på overflytting. Vedtaket om eiendomsskatt er allerede iverksatt, så det er også en forskjell i tidsdifferanse, sier Rinde Johansen.

– Hvordan er det politiske samarbeidet i posisjonen i Øksnes?

– Det er ikke noen hemmelighet at vi har hatt noen utfordringer i forbindelse med budsjettbehandlinga, sier han og viser til leder av Øksnes Høyre for ytterligere kommentarer.