Det er under tre uker til Cermaq legger ned sin drift ved lakseslakteriet i Alsvåg. Til tross for at selskapet hele veien har sagt at intensjonen er å selge anlegget videre, og flere aktører har meldt interesse, har de ikke klart å lande noe salg. 40 arbeidsplasser er nå i ferd med å forsvinne fra Øksnes.

Ordfører Karianne Bråthen sa til VOL tidligere i uka at hun frykter selskapet har en annen strategi enn den de gir uttrykk for.

Formannskapet i Øksnes samlet seg til et ekstraordinært møte om saken før jul, som resulterte i et brev med krav om tettere dialog om salgsprosessen og et møte med styret i selskapet.

Styreleder Geir Molvik har nå respondert, gjennom selskapets kommunikasjonsrådgiver, at de på grunn av reisevirksomhet ikke har anledning til å møte formannskapet før 25. januar, seks dager før de setter kroken på døra.

Mulig å påvirke?

Da formannskapet i Øksnes møttes til ordinært møte fredag, ble Cermaq tema.

Flere understreket viktigheten av å stille godt forberedt til det kommende møtet.

– Vi er inne i en kritisk fase. De som skal møte Cermaq bør ha vært med i prosessen tidligere. Det utfordrer møtet når nye kommer inn, det har vi sett tidligere, sa John Danielsen (Sp).

– Kjøremønsteret de har hatt i prosessen er ikke i henhold til å ivareta folket og alsvågsamfunnet. Når de avslutter driften 31. januar er det uten å ha imøtekommet det som de selv har beskrevet som deres etikk og samfunnsansvar, sa han.

Johnny Rinde Johansen (H) stilte spørsmål ved hva slags forventninger man kan ha til et slikt møte.

– I hvor stor grad har vi mulighet til å påvirke en privat bedrift? Hva skal strategien være og hva ønsker vi å få ut av dette møtet? Det må vi jobbe med. I verste fall blir dette et informasjonsmøte om hva Cermaq har tenkt å gjøre, eventuelt ikke gjøre. Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror vi i liten grad har mulighet til å påvirke styret i en privat bedrift, sa Johansen.

– Slike spørsmål viser hvor komplisert denne saken er når man ikke har vært med heile veien, kommenterte Danielsen.

– Har ikke tatt ansvar

Hilde Hansen (Ap) la ingenting mellom, og mente tiden for å være høflig overfor Cermaq nå bør være over.

– Vi har kanskje ikke anledning til å være med å bestemme, men vi kan i aller høyeste grad påvirke et styre, ikke minst spille på det samfunnsansvaret Cermaq har overfor Øksnes. Det har fått utvikle seg konspirasjonsteorier om hvorfor ting drar ut i tid, irritasjon og fortvilelse blant ansatte, politikere og næringsliv. Er det en god måte å utøve seg sitt ansvar, for en veletablert bedrift som Cermaq? De har jaggu ikke fulgt opp sitt samfunnsansvar godt nok i denne prosessen. De har satt mye på vent og skapt mye frustrasjon i en liten kommune som egentlig har gitt dem veldig mye. De skal fortsatt ha konsesjoner her, og har et anlegg på Sandset. Ønsker de en god kommunikasjon med kommunen, må de spille på lag. Nå har det gått over alle støvleskafter, sa Hansen.

– Kommunen har vært veldig høflige overfor selskapet, og det har de spilt på. Å oppføre seg slik overfor en samarbeidspartner synes jeg ikke er et slikt firma verdig, la hun til.

– Jeg forstår frustrasjonen, og er helt enig i dine bekymringer, jeg mener bare vi bør være edruelige med tanke på hvor mye vi klarer å påvirke styret i et privat selskap, sa Rinde Johansen.

– Vi kan ikke bestemme hva de skal gjøre, men vi må ha håp om å kunne påvirke beslutninga de fatter, sa ØTLs Theodor Lind.

Formannskapet ville ikke diskutere videre strategi i et offentlig møte, men gjorde det klart at de skulle stille godt forberedt og møtes nærmere for å diskutere saken.