Fredag formiddag ble det klart at Venstre var i havn med regjeringsforhandlingene. De går inn i regjering. Formelt sett skjer det i løpet av neste uke.

Venstres Arne Ivar Mikalsen fra Hadsel mener at det for hans parti, og det politiske Norge, er et historisk øyeblikk.

– Dette er noe som vil bli husket av de som er politisk interessert og det er et historisk øyeblikk, ikke bare for mitt parti.

Mikalsen sier videre at dette ikke er det som er viktig, men at det er en del av det. For Mikalsen mener Venstres inntreden i regjeringen, sammen med Frp og Høyre, vil føre til en dreining i politikken.

– En regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre gjør at vi automatisk flytter sammensetningen mot sentrum rent politisk. Det finnes for eksempel ikke et flertall på Stortinget for  gjennomføre Frp sin politikk. Regjeringen må forholde seg til stortingsflertallet og dermed får vi nå en dreining mot sentrum, og det er bra.

Mediestormen

Da Venstre i desember kunngjorde at de skulle gå i forhandlinger med regjeringen, fulgte en stor mediestorm. Det kom frem at det var splittelse innad i partiet og i kjølvannet sto flere kjente og ukjente venstrefolk frem og kunngjorde at de trakk seg. Den stormen mener Mikalsen er tatt ut av proporsjoner.

– Media vil alltid skrive om de som roper høyest. Vi har fått flere nye medlemmer siden desember enn de som meldte seg ut. Så det tar jeg ikke så tungt.

– Men hva med de som meldte seg ut med argumentet at de følte de svek velgerne sine etter at de hadde stått på stand og proklamert at en stemme på Venstre faktisk ikke var en stemme på Frp, som mange hevdet i valgkampen?

– Jeg forstår de som sier det. Men om en leser vedtaket fra landsmøtet, så sto det ikke der at en ikke under noen omstendighet skulle søke mot å blir med i en borgerlig regjering, sier han og fortsetter:

– Vår optimale løsning var et samarbeid med Høyre og Kristelig Folkeparti, men valgresultatet ga oss ikke den muligheten. Det vi fikk var muligheten til ei regjering med Erna Solberg. Alternativet hadde vært at vi skulle kaste Erna og gå inn i samarbeid med andre partier, det ville også blitt feil for mange. Så med at vi går inn og flytter den politiske makta mot senter, mener jeg er viktig, sier han før han legger til.

– Og da jeg sto på stand i høst, pushet ikke jeg standpunktet at en stemme på oss ikke var en stemme på Frp. For jeg hadde satt meg inn i vedtaket fra landsmøtet. Det burde kanskje flere gjort.

– Mer blest rundt seirene

På spørsmål om hva han håper kommer ut av inntredenen i regjeringen, svarer Mikalsen:

– Jeg håper isolert sett vi får vist frem de politiske seirene. Nå får vi statsråder og får en helt annen mediedekning. Når d driver med politikk så er første bud å få gjennomslag for politikken du ønsker og det andre er at folk vet om det, sier han og forklarer at det siste var noe hans parti fikk lite av i peridoen som støtteparti for Frp og Høyre:

– Da fikk vi gjennomslag for mye, men folk visste ikke om det. Vi fikk ikke rosen, for det var statsrådene fra Frp og Høyre som solte seg i glansen av de vi hadde fått til. Vi fikk bare kjeften. Nå kommer vi også til å få masse kjeft, men samtidig får vi rosen for de tingene vi faktisk får gjennom.

Mikalsen som minister?

Mikalsen sitter i valgkomiteen i Oslo og har en viktig og respektert posisjon i partiet. Da vi i desember spurte han om han kan være aktuell som minister eller statssekretær, svarte han diplomatisk.

– Det spørsmålet var jeg forberedt på. Det kommer som regel i slike situasjoner. De fleste som driver med politikk har politisk ambisjon i magen. Men jeg vet mye om hvordan denne kabalen skal settes sammen. Det er mange hensyn å ta med tanke på geografi, kjønn og kompetanse. Så det legger jeg meg ikke opp i.