10. oktober påla Arbeidstilsynet vekstbedriften Hadsel Asvo, som blant annet driver gjenvinningsstasjonen på Børøya, å iverksette tiltak for å unngå dårlig og i verste fall helseskadelig luft.

Vedtak om vektbua

Vedtaket om pålegg hadde sin bakgrunn i et tilsyn Arbeidstilsynet gjennomførte ved gjenvinningsstasjonen i midten av juni. Der ble det påpekt flere forhold. Det dreide seg blant annet om informasjon og opplæring, ferdsel og adkomst og HMS-arbeid.

Etter at Hadsel Asvo kom med sine kommentarer til tilsynsrapporten, mente Arbeidstilsynet at det meste var tilfredsstillende og trakk i oktober sine påleggsvarsler. Med ett unntak.

– Tiltakene som skal redusere dagens inneklimaproblematikk i bua (ved innkjøringen til gjenvinningsstasjonen, red.anm.) er ikke gjennomført. Vi har besluttet å følge opp med vedtak om pålegg, heter det i Arbeidstilsynets brev.

– Hageavfall forurenser

Ifølge Arbeidstilsynet kan inneklimaet i bua, uten grep for å bedre situasjonen, gi helseproblemer.

– Bua har ikke utlufting eller avkjølingsmuligheter, heter det. Kompoststasjonen av hageavfall ligger rett ved siden av bua, noe som bidrar til forurensning inn i bua når dører, vinduer eller lufteventil står åpen, mente Arbeidstilsynet.

Problemet er naturlig nok ekstra ille i perioden hageavfall blir levert. Asvo fikk frist ut året med å svare på pålegget.

Flytter hageavfall til våren

Andre nyttårsdag sendte daglig leder ved Hadsel Asvo, Line Eggen, en e-post til Arbeidstilsynet med en tilbakemelding om tiltak som skal gjennomføres.

– Kort oppsummert vil bingen for mottak av hageavfall flyttes til et annet sted på tomta i løpet av våren, og plan for utbygging/utbedring av vektbua er under utarbeidelse.

Det gjenstår nå å se hvorvidt Arbeidstilsynet finner tilbakemeldingen fra Asvo tilfredsstillende.

Det kan likevel presiseres at det er Reno Vest som eier anlegget, og som tar grep for å utbedre arbeidsforholdene for de ansatte.