Søndag ble Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre enige om å gå sammen i regjering. Et av punktene i regjeringsdokumentet omhandler Andøya flystasjon.

«Basert på den pågående eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen av Evenes flystasjon, foreta en oppdatert gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon og etableringen på Evenes», heter det regjeringsdokumentet.

– Dette er enigheten som er oppnådd mellom de tre partiene om hvordan vi skal behandle denne saken videre. Andøya er et punkt det har vært store diskusjoner om. Hva Venstre mener om Andøya flystasjon bør det ikke være tvil om, sier Elvestuen.

Ekstern gjennomgang

Han har selv vært med på å fremme et dokument 8-forslag i Stortinget der man ber om en ekstern gjennomgang av beslutningsgrunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon. Men det er uklart om Venstre vil stemme for dette forslaget nå. Forslaget går nemlig lengre enn det de tre regjeringspartiene er blitt enige om.

Forslaget er slik: «Stortinget ber regjeringa setje i verk ein ny ekstern gjennomgang av kostnadane og konsekvensane knytt til nedlegginga av Andøya flystasjon og undersøke om det har kome endringar i talmaterialet og grunnlaget for avgjerda.»

– Konseptvalgutredningen vil ha en ekstern gjennomgang av kostnadene med å bygge opp Evenes. Resultatet av den utredningen vil avgjøre hva regjeringen mener om Andøya flystasjon. Dersom det er endringer av kostnadene, vil man måtte se på grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon, sier Elvestuen.

Avventer høring

– Vil Venstre stemme for forslaget dere har vært med å legge frem i Stortinget?

– Nå skal det først være en høring i Stortinget. Jeg vet heller ikke om det har vært endringer i de andre partiene. Det bør ikke være tvil om hva Venstre mener om Andøya flystasjon, og enigheten i regjeringen er et gjennomslag i riktig retning. Det er der vi er nå, så skal vi gjøre våre vurderinger om hvordan vi skal få gjennomslag for Venstres syn, sier Elvestuen.

INTERESSANT: Andøyordfører mener det er interessant at spørsmålet om Andøya flystasjon ble en del av regjeringsplattformen til Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Foto: Alf Ragnar Olsen

– Interessant

Andøyordfører Jonni Solsvik mener det som nå skjer er interessant.

– Det som står om KVU-en er ikke nytt i noen sammenheng. Den skal sikre at det er mulig å gjennomføre det Stortinget har vedtatt. Det som står videre er mer interessant. Dersom regjeringspartiene mener dette, betyr det at bør være enstemmighet i Stortinget om en gjennomgang av beslutningsgrunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon. Og det er interessant at spørsmålet om Andøya er blitt en del av regjeringsplattformen, sier Solsvik.

– Behov for Andøya

Solsvik sier at det viktigste som er nytt etter at regjeringen la fram sin langtidsmelding om Forsvaret, er at det nå er behov for Andøya flystasjon.

– Stortingets vedtak forutsetter at man ikke har bruk for den infrastrukturen som finnes på Andøya. Nå er det klart at både Norge og NATO har behov for Andøya flystasjon. Dette er noe jeg vil ta opp i høringen tirsdag, sier Solsvik.