Sortland kommune og grunneier Geir Abel Ellingsen har i lengre tid vært i juridisk strid. Kommunen ønsker å gå tilbake på en avtale om å kjøpe områdene.

Samtidig har Kulturfabrikken valgt å henge opp skilt om at områdene utenfor fabrikken er «røykfri sone» og at folk ikke kan stå der og røyke. I en sak hos Bladet Vesterålen forrige uke, og på sosiale medier de siste dagene, har kulturfabrikksjef Tone Toften sagt at dette også gjelder uteområdene ved Rødbrygga og Kvitbrygga.

– Kommunens område

Det reagerer nåværende eier Geir Abel Ellingsen på.

– Utsagnet fra direktøren for Kulturfabrikken vedrørende røykeforbud på disse utearealene, viser jo at hun betrakter området som en naturlig del av Kulturfabrikkens område, og at det er areal som hun mener at Sortland Kommune disponerer, er hans kommentar.

Toften avviser dette. Hun mener det er søkt å koble salgskonflikten opp mot friskluftssonene.

– Vi har innført frisk luft-sone rundt Kulturfabrikken. Så har vi samtidig oppfordra folk til å trekke ned til parkeringsplassen. Vi ser at mange røykere har trukket nedover mot lekeplassen på rødbrygga om de får beskjed om å stille seg lengre unna, og vi vil ikke forskyve problemet over på våre naboer. Det er kun en oppfordring fra vår side, sier hun.

Toften mener denne oppfordringen er på sin plass.

– Vi har ansvar for unger også, og mange av barna har nå folk som står og røyker rundt seg, for eksempel ved den nevnte lekeplassen.

Naturlig kobling

Ellingsen er ikke enig i at det er unaturlig å reagere på kommunens oppførsel i denne saken.

– Det er spesielt at vi samtidig opplever at en annen del av kommunens administrasjon prøver å komme seg bort fra avtalen om å kjøpe området. Hva vi gjør videre med selve saken vil jeg henvise til vår advokat Oddmund Enoksen, sier han.

I et svar til en beboer på sosiale medier om det røykfrie området også omfatter lekeplassen, svarer Kulturfabrikken: «Ja, det gjelder også lekeplassen ved Rødbrygga og området rundt begge bryggene.» Toften gjentar til VOL at dette kun er en oppfordring.

– Vi vil bare oppfordre folk til å ikke røyke foran barna og på lekeplassen, sier hun.

Toften sier «røykeforbudet» kommer på plass av hensyn til både barn som leker i området, og ansatte og brukere av Kulturfabrikken.

– Vi har hatt opplevelser med at røyk har kommet inn i ventilasjonsanlegget og inn i øvingslokalene, nevner hun som et problematisk eksempel på hva som kan skje om folk røyker rett utenfor bygget.