I dag lander helikopter på parkeringsplassen utenfor akuttmottaket på Stokmarknes, men Nordlandssykehuset søker nå om konsesjon til en egen landingsplass.

– I 2011 ble det vedtatt at det skulle være helikopterplass tilknyttet Nordlandssykehuset Vesterålen. Investeringsrammen for sykehuset tok ikke høyde for dette, og det har fram til nå ikke vært en godkjent helikopterlandingsplass på sykehuset, skrev helseforetaket i sin søknad til Luftfartstilsynet før jul.

– Sikrer tilbud for de dårligste

Nordlandssykehuset HF har altså prioritert denne saken i sine budsjetter for kommende år.

– Det er nå avsatt midler til bygging av landingsplass. Etableringen av denne vil bidra til å sikre et optimalt tilbud for de dårligste pasientene, hvor de får tilgang til høy spesialkompetanse og rask hjelp uten unødig tidstap, lyder innledningen til søknaden.

Det søkes om konsesjon til 104 flybevegelser årlig.

Rotorvind og varsling

Helikopterplassen er planlagt på bakkenivå sørvest for sykehuset.

– Lokaliseringen medfører kun små landskapsforandringer for tilpasning til landingsplassen. Området er regulert til sykehusformål, skriver helseforetaket.

Ifølge søknaden stilles det ikke krav til konsekvensutredning for etablering av en slik landingsplass. Men Safetec har gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse for Nordlandssykehuset HF.

– Ved innflyging kommer helikopter fra øst, og flyr over boligfelt og nært en barnehage. Et havari er alltid en mulighet, men det er ikke noe som antyder at sannsynligheten for et havari skal være noe høyere i

forbindelse med innflygingen til denne helikopterlandingsplassen sammenlignet med andre landingsplasser, heter det i analysen.

«Down wash», altså rotorvind, fører til at det anbefales tiltak som å fjerne ansattparkeringen i nærheten og sørge for gode varslingsrutiner slik at folk i omkringliggende områder fjerner seg ved avgang og landing.

Ingen bygninger er innenfor rød støysone.