Som Sortland-ordfører sitter Tove Mette Bjørkmo (Ap) i Vesterålen regionråd. De var en av instansene som var invitert til å holde innlegg på høringa tirsdag.

I sitt innlegg snakket Bjørkmo om at rådet frykter konsekvenser for både regionen som helhet og for Andøysamfunnet om flystasjonen legges ned. Regionrådet mener det er nødvendigi med en ny vurdering av alle forhold, og å vurdere om det er nye forhold som påvirker saken, sa hun i løpet av innlegget.

– Mye tvil

VOL snakker med Bjørkmo etter at instansdelen av høringa er over. Hun er da ikke i tvil om at det må en ny vurdering til av saken.

– Inntrykket er at veldig mange stiller spørsmål om kvalitetssikringa av avgjørelsen. Det er sterk tvil. Alt av tilllitsvalgte er enige. Det ser ut som det er overveldende mange som mener at ikke alle fakta er på bordet, sier hun.

Hun syns  stortingspolitikerne virket oppriktig interesserte i det de hadde å si.

– Det er åpenbart at de ønsker at vi skal bistå med å svare på hva vi mener det er usikkerhet om. Vi mener det er mange ubesvarte spørsmål, det er heller ikke alt forsvarsfaglig er besvart.

Hun syns for eksempel det mangler svar på hvorvidt luftvern er nødvendig.

– Hvorfor er ikke det besvart i grunnlaget?

Tidspunktet viktig

Aps Eirik Sivertsen mener høringsbolken med instansene primært viste to ting:

– Én, høringa viser at det er riktig å be om en ny gjennomgang, og å få spørsmålene folk har inn i en offisiell ramme. To, det kom kanskje ikke fram så mange ny opplysninger, men vi får en erkjennelse av sammenhenger, som vi må ta med videre.

– Elvenes og delegasjonen fra Evenes og Ofoten mener alle spørsmålene som stilles her er besvart?

– Det er mulig å si at det meste er besvart, men når? Hva har endra seg siden den gang? Tidsperspektivet kan spille inn, sier Sivertsen.

Han mener også at en del ting ikke er adressert i det hele tatt, for eksempel om hvordan rom- og teststasjonen på Andøya skal klare seg om flystasjonen forsvinner. Han påpeker også at konseptvalgutredninga ikke foreligger - den kommer først i midten av mars, ifølge forsvarsministeren.

– Vi skal høre på hans svar, og vurdere dem, før vi for se på hva vi mener bør være bestillinga fra Stortinget, avslutter Sivertsen.