I debatten om hvorvidt flystasjonen for maritim overvåkning bør flyttes til Evenes eller forbli på Andøya, er sikkerhetspolitiske interesser noe som stadig trekkes fram.

Forsvarsalliansen NATO, som Norge er med i, henviser til norske myndigeter om man spør dem om hva de mener om lokaliseringen. De ønsker altså i det minste ikke å komme med sitt syn på saken til pressen.

– Plasseringen av nasjonale militære fasiliteter er en nasjonal avgjørelse, og derfor henviser vi deg til norske myndigheter, skriver pressetalsperson Irina Novakova i NATO i sitt svar på VOLs forespørsel om saken.

Forespørselen handlet om hvorvidt NATO hadde noe strategisk og militærfaglig syn på hvor basen burde ligge.

Bekymring for Russland

Novakova og NATO skriver videre at de har «en klar interesse i stabilitet, sikkerhet og samarbeid i Arktis-regionen».

De uttrykker samtidig bekymring for det de mener er Russlands opprusting i militær tilstedeværelse i Arktis.

– De har blant annet gjenåpnet militærbaser fra Sovjettiden, og tatt i brukt nye våpensystemer og -radader, i tillegg til å bestille en ny isbryterflåte. De har også satt opp en egen militærkommandosentral for Arktis. I tillegg fant deler av ZAPAD, den største militærøvelsen Russland avholdt i fjor, sted i det høye nord, sier NATO i sitt svar.

Denne opprustningen følger de allierte «godt med på», ifølge NATO.

Fredelig samarbeid

I sitt svar på VOLs henvendelse understreker NATO at de ønsker en fortsatt fred i Arktis.

– Vi stoler på at alle arktiske land vil fortsette å prøve å løse uenigheter med dialog og diplomati, og etter internasjonal lov og rett, skriver Novakova.

Fem av NATO-landene regnes som arktiske land: Norge, Island, Danmark, Canada og USA. I denne sammenhengen snakker NATO først og fremst om samarbeid mellom disse NATO-landene og land utenfor alliansen, som Russland. Norge får av NATO skryt for sitt samarbeid med Russland:

– Norge og Russland klarte å bli enige om grensene i Barentshavet gjennom forhandlinger i 2010, og dette viser hvor mye diplomati kan oppnå.