Venstre fikk ikke den beste starten på inntoget i regjering tirsdag kveld. Til avisa Fremover i Narvik uttalte Bent Høie (H) at Venstre var enige med Høyre og Frp at Evenes var det rette alternativet å satse på for base for både kampfly og de maritime patruljeflyene.

Dette var noe helt annet enn det Venstre tidligere har sagt. Da det ble stemt over saken i Stortinget i fjor, gikk Venstre for delt løsning.

VOL har i hele dag prøvd å få Venstres Abid Raja i tale, uten hell. Vi fikk derimot en uttalelse fra Arne Ivar Mikalsen, som sitter i Nordland Venstre og er med i valgkomiteen i Oslo Venstre.

Han sikter først til det Venstre, Høyre og Frp har blitt enige om i regjeringsplattformen, den såkalte Jeløya-erklæringen:

«Basert på den pågående eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen av Evenes flystasjon, foreta en oppdatert gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon og etableringen på Evenes»

– Venstre har hatt et klart standpunkt angående denne saken. Nå står det i regjeringserklæringen, fordi vi ville ha det med der, og det gjør at vi får en skikkelig gjennomgang av forutsetningene for beslutningen, skriver Mikalsen i en e-post til VOL.

– Andre må snu

Videre påpeker han at hans parti uansett ikke får noen endring i saken om ikke et parti til på Stortinget, utenom Venstre, ser saken i et nytt lys, nemlig Arbeiderpartiet.

– Men med denne teksten i Jeløya-erklæringen har vi jobbet inn nytt moment i saken. Men vi kan jo ikke trylle heller. Står Ap, H og Frp på sitt. Så hjelper det lite, men det var viktig å få inn denne teksten nå. Fordi de tre nevnte har ført denne saken dit den nå står, skriver Mikalsen og fortsetter:

– Venstre vil slåss, fordi vi har hatt den samme oppfatningen hele veien. Dette er ikke en riktig beslutning. Og nå har vi en formulering som legger føringer for videre prosess.

– Må gi oss om ingen andre snur

Han innrømmer imidlertid det åpenbare, at om ingen andre snur, så må hans parti til slutt gi seg.

– Usikkerhet er det selvsagt, og vedtaket skal effektueres av en Høyre-statsråd. Vi som parti vil til slutt måtte gi oss om ingen andre beveger seg. Hvis Ap snur er saken klar. Heller ikke Venstre kan trylle, men vi kan fremme saken internt i regjeringen og dermed gi den spillerom.

Han påstår så at saken ikke hadde kommet dit den er, om ikke hans parti hadde tatt tak i den.

– Om vi ikke hadde tatt med saken i erklæringen, hvor hadde den vært nå? Det lurer jeg på. Denne saken er den stortingsgruppa og nåværende statsråd Ola Elvestuen brukte mest tid på i Nord-Norge i 2016 og 17. Vi sammen var på Andøya tre ganger på under ett år. Det gjør vi ikke i en sak vi ikke bryr oss om. Selv om det ser slik ut om man leser alle de bastante påstandene i sosiale media omkring saken.

– Vinkler forskjellig

Mikalsen fortviler litt over måten Venstre blir fremstilt i saken.

– Det Høie sa i går blir forskjellig spisset og vinklet. På en måte i Narvik, på en måte i Vesterålen og på en måte på NRK. Vårt standpunkt til saken er helt klar og den samme enten vi er i regjering eller ikke. Dette er en sak som har betydd mye og vil bety mye også i tida som kommer. Men når saken er avgjort en gang i fremtida, så er den også avgjort.