– Dette er noe som gjøres mange steder og vi mener Andenes er et godt egnet sted. Det foregår nå en utvikling av nye båter som kan levere levende fangst og vi ønsker å bygge en infrastruktur som kan ta i mot fisken og bidra til at det kan leveres fisk av god kvalitet utenfor kjernesesongen, sier Wold.

RASKT – Vi ønsker å komme i gang med byggingen i år, slik at anlegget står ferdig til neste vår, sier Geir Wilhelm Wold i Vesteraalens. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Selskapet har søkt Andøy kommune om erverv av drøye 20.000 kvadratmeter i havna på Andenes. I søknaden trekker man fram både den planlagte utvidelsen av havna på Andenes og nærheten til flyplass med lang rullebane.

– De første byggetrinnene er planlagt på områder som allerede er utfylt. Vi ønsker å komme i gang i år slik at anlegget er klart til neste vår, sier Wold.

Prosjektering

Nøyaktig hvordan anlegget blir seende ut, er ikke klarlagt.

– Vi jobber med prosjekteringen. Anlegget skal inneholde store tanker med mye sjøvann. Det er derfor tøffe påkjenninger for bygget. Vi vurderer nå ulike typer bygg og materialer, sier Wold.

AREAL Vesteraalens vil erverve drøye 20.000 kvadratmeter i havna på Andenes. Noe av arealet er allerede utfylt, mens resten blir ferdig som en del av den planlagte havneutbyggingen på Andenes. Foto: Jørn Aune

– Bedre pris

Han sier at levering av levende fisk kan være med på å bedre lønnsomheten for fiskeflåten.

– Dem som leverer levende fangst, får dobbel kvote. I tillegg kan fersk torsk få rundt tre ganger prisen av det fiskeren normalt får i hovedsesongen, sier Wold.

– Anlegget kan også brukes til å øke vekten på små fisk. Og vi kan bidra til å sikre stabile tilgang på fersk fisk til industri og markeder. Anlegget kan også brukes til andre ting som krabber eller kråkeboller. Både torsk og krabber er arter som holder seg på bunnen. Vi trenger derfor ikke veldig dype tanker, men vi må ha store arealer, sier Wold.

Han sier at vannet i anlegget skal resirkuleres og renses. I tillegg planlegger man solceller på taket for å få ned energiforbruket.

– Ber om svar

Søknaden om erverv av grunn i havna ble sendt inn 8. desember. Det er Klausen-gruppen som står for prosjekteringen og nå etterlyser Gunnar Klausen svar på henvendelsen.

Ordfører Jonni Solsvik lover rask avklaring.

– Jeg har bedt administrasjonen om avklare eventuelle reguleringsutfordringer. I tillegg ønsker jeg saken klar til første formannskapsmøte. Dette er en svær sak, og da må vi være på og tilrettelegge så bra og så raskt som mulig. Det er positivt at det er planer om et slikt anlegg, sier ordfører Jonni Solsvik.