Nærpolitireformen iverksettes nå for fullt, og flere av lensmannskontorene i Vesterålen er nedlagt som et resultat. I Bø ryddet de seg ut av kontoret i mai i fjor, i Hadsel stengte dørene i desember. I vårt lensmannsdistrikt opprettholdes Sortland, Myre og Andenes som tjenestesteder.

Varierte åpningstider

Etter det VOL erfarer hersker det bekymring over hva som egentlig er og blir tilbudet fremover i Øksnes, noe også varaordfører Jonny Rinde Johansen stilte spørsmål ved i sist formannskapsmøte. Han opplyser til VOL det at det jobbes med å få oversikt over ståa, og at det trolig blir en diskusjon om politireformen i neste ukes formannskapsmøte.

– Det er bestemt at Øksnes skal bestå som tjenestested, og i det ligger det en forutsetning at det er åpent to dager i uka. Slik ståa er nå er det noen uker vi har åpent mer enn to dager, andre uker færre. Per nå er der én tjenestemann, som i tillegg har andre oppgaver som medfører en del fravær. Intensjonen er at det skal være bemannet med to, så her må vi finne løsninger, sier politiinspektør Per Erik Hagen til VOL.

Åpningstidene skal bli mer forutsigbare, men i en periode fremover vil de være som nå, sier Hagen.

– Politiet har et 02800-nummer som kan ringes hele døgnet, vi har døgnkontinuerlig tjeneste og beredskap i hele Vesterålen og vi har ei krimvakt på Sortland som ivaretar hele regionen. Selv om folk kommer til en låst dør på Myre, skal de ha mulighet å komme i kontakt med politiet, sier han.

Ikke flere

Alle kommuner har fått utnevnt hver sin politikontakt, som skal holde tett dialog med kommunene. I Øksnes er dette lensmann Johnny Holen. Politiet og den enkelte kommune har også jevnlig dialog gjennom møter i politiråd.

– Dette er et tema som vi blant annet drøfter med kommunen i politirådet, sier Hagen.

Med de ressursene politiinspektøren i Vesterålen har tilgjenglig nå, vil det ikke være aktuelt å styrke tilbudet i Øksnes.

– Nei, slik det er nå, ligger det ikke an til bemanningsøkning. Dersom vi får tildelt flere stillinger, må vi se hvor behovet er størst i Vesterålen og Lofoten, og gjøre en helhetsvurdering, sier han til VOL.

– Øksnes er en del av Vesterålen lensmannsdistrikt, og vi må forvalte de ressursene vi har tilgjengelig på en måte som gir en best mulig tjeneste for folk i hele Vesterålen. Nå står vi midt i en reform, og holder på med mye, men vi skal sørge for at vi er i stand til å opprettholde de kravene som foreligger, sier Hagen.