Før jul klagde to foreldre inn omstendighetene rundt en klassetur ved Stokmarknes skole inn for fylkesmannen etter at en klage til Hadsel kommune ble avvist.

Les saken: Følte seg presset til å betale for klassetur

Les kommunens tilsvar: – Vi har ikke brutt loven

Fylkesmannen har i sitt svar forklart at de ut fra forvaltningslovens paragraf 34 første ledd, mener at vilkårene for å behandle klagen ikke er oppfylt. Det vil si de de mener at foreldrene etter loven ikke hadde rett til å klage til fylkesmannen.

Dette betyr at saken sendes tilbake til kommunen og foreldrene uten å ha blitt behandlet.

Årsaken

I sitt brev til Hadsel kommune og foreldrene som klagde, skriver fylkesmannen:«Fylkesmannen er etter opplæringsloven paragraf 15-2 klageinstans for enkeltvedtak fattet med hjemmel i opplæringsloven. Deres klage er i hovedsak rettet mot brudd i opplæringsloven paragraf 2-15 og brudd på retten til gratis offentlig grunnskoleopplæring. Dette er forhold som berører opplæringsloven, men som det ikke er krav til enkeltvedtak. Slike forhold må tas opp med skoleeier, som i dette tilfellet er kommunen. Det ligger til skoleeier å ha et forsvarlig system som sikrer at elevenes rettigheter etter opplæringsloven følges. Dette står i opplæringsloven paragraf 13-10» heter det i svaret.

Dette betyr at det altså ikke er fylkesmannens bord å behandle klager av denne naturen.

Konkluderer

I sin konklusjon skriver fylkesmannen:

«Det skal ikke skrives enkeltvedtak for å gjennomføre en klassetur i regi av skolen, og vilkårene for å behandle klagen er dermed ikke oppfylt. Fylkesmannen konkluderer i denne saken med at vi ikke er klageinstans og at klagen derfor avvises. Klagen må  sendes til rett instans, i dette tilfellet er det skoleeier. Skoleeier og rektor plikter å sørge for at skolen driftes i henhold til opplæringsloven med forskrifter».

Videre heter det at fylkesmannen driver tilsyn med skolens oppfølging av opplæringsloven og at fylkesmannen tar dette inn i sin helhetsvurdering og risikovurdering når det planlegges tilsyn.

Vedtaket om avvisning kan påklages, da eventuelt til Utdanningsdirektoratet. VOL er ikke kjent med om klager vil gjøre dette.

Oppvekstsjef i Hadsel kommune, Torbjørn Lappegard, ønsker ikke å kommentere avslaget eller saken noe utover det som tidligere er gjort.