Det er levert inn to forslag om gjennomgang av beslutningsgrunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon. Det ene kommer fra Venstre, Senterpartiet, Kristelig folkeparti og Sosialistisk Venstreparti, mens det andre kommer fra Arbeiderpartiet.

Forslagene skiller seg ved at Arbeiderpartiet ber regjeringen foreta en gjennomgang, mens det første forslaget forutsetter en ekstern gjennomgang.

I Andøy er det knyttet både spenning og håp til de to forslagene.

– Utsetter

Tirsdag var det høring i Stortinget om saken, men den videre behandlingen og debatten om forslagene blir nå utsatt.

– Utenriks- og forsvarskomiteen hadde møte i går og utsetter saksbehandlingen slik at den informasjonen som kommer i konseptvalgutredningen for Evenes blir hensyntatt i behandlingen av de to forslagene, sier Elvenes.

Spørretimen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har også bedt komiteen utsette behandlingen av forslagene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (i midten) deltok tirsdag i Stortingets høring om Andøya flystasjon. Nå blir den videre behandlingen av saken utsatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg har på bakgrunn av tidsplanen for den eksterne kvalitetssikringen i brevs form før jul henvendt meg til utenriks- og forsvarskomiteen og bedt komiteen om å vurdere å utsette debatten om forslagene til siste halvdel av april – dette for å sikre at Stortinget, når saken skal debatteres, har fått tilgang til mest mulig oppdatert informasjon, basert på regjeringens plan for det videre arbeidet, sa Bakke-Jensen i Stortingets spørretime onsdag i et svar til Senterpartiets Wilfred Nordlund.

– Jeg takker for svaret og må berømme statsråden for at han har bedt om å få utsatt debatten til den eksterne kvalitetssikringen foreligger, repliserte Nordlund.

Dermed vil det ta tid før Stortinget tar en avgjørelse om en gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon.

– En viss logikk

– Selv om KVU-en handler om Evenes, er det en viss logikk i at man utsetter behandlingen av forslagene om Andøya flystasjon til etter at KVU-en foreligger. Den har en direkte innflytelse på ebslutningsgrunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon. Den skal gi svar på arealbehovet, investeringsrammene og Avinor sine behov. Dersom KVU-en inneholder vesentlige endringer av kostnadene, må man, som forsvarsministeren sier, sette foten ned, sier ordfører Jonni Solsvik.

Solsvik sier at KVU-en også vil gi svar på en del av de spørsmålene som ble tatt opp i høringen i Stortinget tirsdag.

– Dette gjelder blant annet kapasiteten til å ta i mot allierte styrker i Nord-Norge, sier Solsvik.