Hadsel kommune har for de neste fire årene budsjettert med en inntekt fra eiendomsskatt på totalt 143,3 millioner kroner årlig. Den ferske regjeringsplattformen fra Frp, H og Venstre signaliserer tydelig at kommunen kan måtte se langt etter mange av millionene.

– Opp mot 15 millioner kroner

Da de blågrønne søndag presenterte resultatene av regjeringsforhandlingene, trakk Frp-leder Siv Jensen blant annet fram kutt i eiendomsskatten som én av hennes partis gevinster.

I plattformen heter det at «kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt reduseres ved å sette ned maksimal eiendomsskattesats med minimum to promille for boliger og fritidsboliger».

Hadsel kommune krever i dag inn så mye som loven tillater. Dermed vil en slik redusering bety at innbyggerne slipper unna med en lavere regning – samtidig som det kommer mindre penger inn i kommunekassa.

– Enkel brøkregning tilsier at dette vil bety minimum ti millioner mindre i inntekter for oss, fra 35 til 25 millioner kroner, sier økonomisjef i Hadsel, Tommy Løveng Hansen.

I tillegg til promillereduksjon inneholder plattformen en setning om å innføre «en obligatorisk regel med tak på verdsettelsen i eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger».

– Hva dette innebærer vil vi få vite mer detaljert når en slik sak eventuelt fremmes for Stortinget. Men totalt kan disse to endringene, dersom de blir vedtatt, nok bety opp mot 15 millioner i tapte inntekter for oss. Det er mye penger, og da er vi nødt til å kutte andre steder, dersom skattelettelsen ikke kompenseres på andre måter, mener Løveng Hansen.

– Ingen kjære mor

Ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) representerer et parti som tradisjonelt har en ganske annen tilnærming til eiendomsskatt enn dagens regjering.

– Det er ikke noe hjertesak for oss å kreve inn mest mulig i eiendomsskatt, men dette er et av de få virkemidlene vi har. Når vi må lete med lys og lykte for å finne penger til å kunne ha nok folk på jobb for kommunens eldre og barn, er eiendomsskatten nødvendig, sier Aasvik.

Dagens regjering har ikke flertall på Stortinget, og er avhengige av støtte fra andre partier for å få gjennomslag for kutt i eiendomsskatt.

– Det går an å håpe at de andre partiene tar til fornuft. Men KrF har så langt skuffet oss så mye at jeg ikke har tro på dem i denne saken heller, sier hun.

Ordføreren peker på at Hadsel kommune fremdeles er i en krevende økonomisk situasjon.

– Det blir ingen kjære mor. Kuttet i eiendomsskatt betyr minst ti millioner mindre til eldre og skole. Det er like mye som halve Ekren, eller ti sykehjemsplasser. Det er sterkt beklagelig. Jeg kan ikke se at regjeringen her legger opp til noen form for styrking av tjenestene for å kompensere for kuttet, sier hun.

– Usosial skatt

Leder for Hadsel Frp, Anders Samuelsen, sier seg i en kort kommentar fornøyd med skattekuttet.

– Frp har lenge vært motstander av den usosiale dobbeltbeskatningen som eiendomsskatten er, skriver han i en tekstmelding til VA.

Tidligst i 2019

Økonomisjef Løveng Hansen tror ikke endringen vil skje over natta.

– Jeg regner med at det vil legges opp til en overgangsordning for de første årene. Dette kan aller tidligst kunne innføres i 2019. Uansett blir det vanskelig, med tanke på de inntektene vi har budsjettert med gjennom eiendomsskatt de neste fire årene, sier han.