Fangsten var på 940 tonn, og var den nest største innmeldt til Sildelaget lørdag.

Det er slett ikke vanlig at silda fiskes så langt ute i havet på denne tiden av året. Tradisjonelt har silda kommet til kysten og beveget seg via de nordnorske fjordene og sørover til gytefeltene utenfor Møre og Romsdal.

Tidligere denne uken meldte Fiskeribladet at storsilda kan overvintre til havs.

– Storsilda flytter til havs. Vi har ikke sett overvintring av storsild hvor den er nå siden før sildekollapsen på 1960-tallet, sa den frittstående sildeforskeren Jens Christian Holst til avisa.

Ved salgskontoret til Norges Sildesalgslag har de ikke noen oppfatning av om dette er korrekt, men Knut Nilsen sier:

– Vi har ikke vært vant med at det har vært tatt sildefangster så langt vest i havet på denne tiden av året.

Skipper Morten Holst om bord «Rødholmen» sier til VOL at det var greie forhold ute i havet. Han tror at silda har satt kursen mot gytefeltene.

–  Silda er i veldig fin kondisjon, fettprosenten er god. Tidligere har silda stått dypt, men den var lett å ha med å gjøre denne gangen. Fangsten gikk greit, sier han.

Holst sier at det er unormalt at silda står så langt ute i havet på denne tida av året.

–  Det normale er at den «stryker» Lofoten og Lofotodden og kommet sørover langs land. Dette gjør driften dyrere. Vi leverer fangsten i Fosnavåg. Det betyr at vi har 400 nautiske mil til og fra feltet, sier Holst.

På grunn av nedgangen i sildekvotene, har «Rødholmen» bare en sildetur igjen i år. Det er litt usikkert hva som blir neste oppdrag for Lødingen-båten. I slutten av måneden, eller begynnelsen av februar er det loddefiske ved Island. Der har båten en kvote på 1.000 tonn. «Rødholmen» har også en større kolmulekvote, som skal fiskes i vinter.

Langt vest

«Smutthavet» er et internasjonalt havområde mellom Norge, Island og EU-sonen. Det vil si at ingen land «eier» havområdet. Som de fleste kjenner til har kystnasjonene råderett over havområder ut til 200 nautiske mil.  Fangstområdet er rett vest for sørspissen av Lofotodden.

Innrapporteringene til Sildelaget viser at store mengder sild er fanget i «Smutthavet» i løpet av lørdagen. 12 fangster, til sammen 4,5 millioner kilo, er tatt langt vest i havet. Fredag ble det nesten fanget like mye, 4,3 millioner kilo.

Knut Nilsen melder at det også er tatt fangster lengre mot Norge, det er sild i store områder. «Øksnesværing» tok 200 tonn mye nærmere Vesterålen og Lofoten.

Skipper Kjell Bjørnar Bakken om bord «Øksnesværing» sier at fangsten ble tatt 70 nautiske mil vest av Røst.

–  Fangsten består av stor sild. Vi gjorde fine registreringer, men silda stod djupt og er ikke lett å fange. Min fortolkning av dette er at silda er på vandring til gytefeltene på Møre.

Bakken mener det er uvanlig at silda står så langt til havs på denne tiden av året, men han sier det må nyanseres.

– Bestanden er todelt. Den litt mindre silda står i betydelige mengder på fjordene i Finnmark, den største silda er ute i havet, sier Bakken.

Han sier at dette også er kjennetegnet for den nordlige silda. Det har alltid vært variasjoner.

Vi hadde en periode på 1980-, 1990- og 2000-tallet der silda oppholdt seg i en lang periode i fjordene i Ofoten, men dette er ifølge havforskerne  et unntak. Variasjon er regelen, sier Bakken.

I forandring

Han påpeker at dette gir de mindre båtene utfordringer. Kort sagt kan de velge mellom å fiske på mindre, og dårligere betalt, sild i fjordene eller en mer kostbar drift ute i havet. De som skal fiske til havs må også ha større nøter for å nå ned til silda.

-Det blir ikke problemer for de minste båtene å ta kvotene langs kysten, enten nordpå eller på Møre-feltene, men de må kanskje legge om driften for å få det til.

– De største fangstene tas i «Smutthavet»?

Det er for oss for langt til havs. Man risikerer å treffe på lavtrykk to ganger, både på inn- og utseilingen.

«Øksnesværing» skal losse sild i Lødingen mandag

Gode priser

Fiskerne får nokså godt betalt for fangstene sine. Den største sidla har vært betalt opp mot 5,8 kroner kiloet, men lørdag falt prisene til nivå undre fem kroner.