Fiskerne får rundt 30 kroner kiloet. Tall fra Norges Sjømatråd viser at markedet så langt har vært villig til å betale mye penger for å skaffe seg kystens «Rolls Royce»-produkt – fersk skrei, men det er veldig lite fisk i markedet. I uke to ble det eksportert 57 tonn fersk skrei til en gjennomsnittspris på drøyt 65 kroner kiloet, som er betydelig mer enn oppdretterne får for laksen på denne tiden av året.

Per uke to er det eksportert 73 tonn til en gjennomsnittspris på 68,14 kroner kiloet, som er drøyt seks kroner høyere enn på samme tid i fjor. Siden det er stor konkurranse om å skaffe seg torsk, må industrien punge ut med opptil 30 kroner kiloet. Innsiderne i næringen sier til VOL at prisene kan komme til å falle så snart fangstene tar seg opp.

Lite torsk

Samtidig melder fiskeindustrien at det er lite fisk å få Denne uken sliter vesterålsfiskerne med å få skrei.

– Hos oss har fangstene vært lave. Garnbåtene har fått tre-seks tonn per sjøvær, hovedsakelig sei, veldig lite torsk. Flere av våre båter har ikke startet fisket ennå, og det er mer normalt at skreien kommer i februar, sier Agnete Skog ved Skårvågbruket.

Samme melding gir Geir Johnsen ved Sommarøy Produksjonslag på Myre.

– Garnbåtene for fem-seks tonn med fisk, men bare cirka 10 prosent er torsk. Linebåtene får rundt 100 kilo på stampen, men felles for begge gruppene er at fisket er variabelt.

Ole Johnny Nilsen ved JM Nilsen fisk på Nordmela melder at skreien er på vei.

– Det er kommet skrei med lever og rogn. Denne uken har vi hatt garnbåter som har levert opptil 50 prosent av fangsten som torsk. Garnbåtene har fått opptil 10-12 tonn. Linebåtene fisker for tiden etter hyse, og har gode fangster med 125-130 kilo på stampen. På snurrevad har det vært mindre fangster.

Økte priser

Norges Råfisklag rapporterer at torskeprisene så langt i år ligger om lag en krone høyere enn på samme tid i fjor, og fem kroner høyere enn for to år siden. Torskekvotene har gått noe ned de siste årene, og det er ventet at torsken skal bli bedre betalt enn i fjor. Ifølge ukestatistikken fra Norges Sjømatråd responderer markedet på prisoppgangen. Fryst torsk er så langt betalt to kroner høyere enn på samme tid i fjor, fryst filet er opp syv kroner, fersk hyse er ned 1,6 kroner og fryst hyse er opp fem kroner kiloet.