Budsjettmøtet i kommunestyret før jul har vakt engasjement i Øksnes, noe som har eskalert inn i 2018. Særlig er det avgjørelsen om å innføre eiendomsskatt på næringseiendom og nedleggelse av ungdomstrinnet i Alsvåg som har vært upopulært blant henholdtsvis næringsaktører og i alsvågmiljøet.

Senterpartiet var eneste parti som ikke ville støtte noen av delene, noe som også førte til sitasjonen før jul hvor man måtte kalle inn til et ekstraordinær kommunestyremøte for å få budsjett og økonomiplan i havn. Partiet mente slike store avgjørelser ikke hørte hjemme i en budsjettbehandling, og ville helle overlate mye av de nødvendige kuttene til rådmannen, noe de fortsatt står fast ved.

Uro

John Danielsen, kommunestyrerepresentant for Sp, mener situasjonen man nå er i er uheldig.

– Den situasjonen vi har i kommunen nå skaper uro. Dette hadde vi kanskje unngått om vi hadde hatt gode prosesser i forkant av beslutningene. Tilbakemeldingene vi nå får viser at befolkninga ikke føler seg involvert og inkludert i de beslutningene som er tatt, sier han.

Senterpartiet står alene om å ville opprettholde ungdomstrinnet i Alsvåg, likevel ber Danielsen om at ordfører tar saken opp på nytt.

– Per i dag er det et flertall for nedleggelse, men hadde vi gjennomført gode prosesser og fått en utredning på bordet, så kan det hende at resultatet hadde vært annerledes. Som politikere kan vi ikke ignorere folket, sier John Danielsen.

Støtter alsvågmiljøet

FAU og klubben i Alsvåg har på nyåret sendt hver sine brev til skoleeier, hvor de uttaler seg kritisk til beslutningen som er tatt om å legge ned ungdomstrinnet fra høsten 2019. De etterlyser gode prosesser og "saklige og kvalitative begrunnelser for vedtaket".

– Dette støtter vi i Senterpartiet. Vi har hele veien vært klar på at når det kommer til strukturgrep, som det er snakk om her, så skal det være forankret i gode prosesser og utredninger. Alle skal føle seg inkludert og involvert, og vi skal ta med oss faglige råd fra skolene og fra miljøene rundt, som FAU og klubbene. Vi har også stilt spørsmål ved de økonomiske vurderingene både når det gjelder nedlegging i Alsvåg og Sommarøy, sier han.

Ber om ny behandling

Ungdomstrinnet ble vedtatt nedlagt i 2016, men vedtaket ble opphevet kort tid etter i en lovlighetskontroll som ble krevd av fire Sp-representanter.

– Da lovlighetskontrollen ble tatt til etterretning var det fordi kommunestyret selv følte det ikke var gjennomført gode nok prosesser, noe vi da lovte lærerne, foreldrene og elevene, påpeker han. Siden er det kun gjennomført en saksutredning basert på økonomi og innsparingspotensial.

– Jeg håper ordfører og flertallet ser betydningen av de signalene som de nå får fra klubben og FAU i Alsvåg. Saken må tas opp på nytt, sier han til VOL.