Der ble uttalt et vesterålsk hjelpeverb når Stig Olaisen, som har vært tillitsvalgt for de ansatte på Loran C-basen, skulle beskrive hva han følte i det Loran-masta falt.

Å spare seg til fant

– Nå er vi helt og holdent avhengig av GPS, og ramler denne ut har vi ingenting. Et GPS-signal kan lett jammes og slås ut, eller falle ut på grunn av atmosfæriske forstyrrelser. Vi som har arbeidet med dette, har advart og advart om hvor sårbart GPS-systemet er, men vi har ikke blitt hørt, sier han.

-– Jeg synes det er forferdelig, rett og slett, sier han.

Olaisen synes også det er vemodig at det som har vært en arbeidsplass i 20 år, er borte. Å drifte samtlige fire Loran C stasjoner i Norge koster ifølge Olaisen Forsvaret 14 millioner kroner.

– Jeg er redd for at det vi har gjort nå er å spare oss til fant. Det spares på ørene, mens kronene ruller av gårde, sier han.

Satser på E-Loran

Olaisen forklarer at Loran C med små investeringer kunne vært oppgradert til E-Loran, som er det systemet engelske myndigheter satser på. For i den engelske kanal er man avhengig både av timing og presis navigasjon.

– Rett og slett fordi det er så presist. Dette er robust og presis navigering, posisjonering og timing, sier han

– Hadde vi gått for E-Loran kunne her vært 6-7 statlige arbeidsplasser og vi ville hatt et robust system som kunne vært i bruk i 20-30 år. Der finnes ingen logikk i å legge ned dette systemet, sier han.

Her faller Loran C-masta i Bø, et kjent landemerke. Foto: Robin Olaisen

Også kystradioene er lagt ned. For båter langt til havs nytter det lite å følge Kystverkets råd, å styre etter bøyer og merker.

– Er du to hundre mil ut finnes ingen bøyer og merker. Faller GPS-en ut har båten da ingen anelse om hvor de er, dette handler jo om sikkerheten til sjøs. Også Hurtigruten kunne hatt systemet som en sikkerhet, man ville ikke engang merket forskjellen når det slo inn, sier han.

– Har ikke satt seg inn i saken

– Jeg blir frustrert av å snakke om dette. Og stiller spørsmålstegn ved politikerne som har gått med på dette, og undrer meg over hva som er den bakenforliggende årsaken. Er det sånn at dette er for komplisert og teknisk, at de orker ikke å sette seg inn i saken. Eller er det bare sånn at når Kystverket og romstasjonen sier at det er greit å legge ned, så er det greit for dem, spør han.

– For man kan ikke ha satt seg inn i hva dette innebærer, sier Olaisen.

Mens en satellitt kan slås ut av solstorm, og dermed må en helt ny satellitt opp for å få systemet opp å gå, kan reservedelene til Loran C monteres på få timer.

– I dagen samfunn er vi avhengig av GPS, og det er nesten skremmende hvor avhengige vi er. I butikken når du betaler varer, henter medisiner, og en rekke andre ting. Vi må bare krysse fingrene håpe at ingenting skjer med GPS-systemet. For nå finnes der ingen back-up, sier han.