Bakgrunnen for at Hadsel ASVO tok turen til Bø er at de har jobbet med et tilbud gjennom NAV, for å få folk ut i arbeid. Og i samarbeid med den største private næringsaktøren i Bø, Ottar Bergersen & Sønner, har det lyktes til de grader.

– De som vi har sendt hit har både fått muligheten til å prøve seg i jobb og er faktisk blitt fast ansatt til slutt, sier fagansvarlig for attføringsavdelingen, Grethe Skagen Danielsen i Hadsel ASVO.

Dermed har hadselbedriften sørget for både en anleggsarbeider og en maskiningeniør til Ottar Bergersen & Sønner.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet av dette samarbeidet. Målet er jo å få folk tilbake i arbeidslivet og ut i jobb, og når denne bedriften til og med har tatt imot og ansatt to personer, synes vi det fortjener både anerkjennelse og diplom, sier Danielsen.

Hun tilføyer at prosessen har gått raskt, fra i fjor høst til at begge nå er fast ansatte i bedriften. Og Ottar Bergersen & Sønner, som er blant regionens største maskinentreprenører, er strålende fornøyde med rekrutteringen.

Ressurser

– Det er to virkelige ressurser de vi har fått inn. Det er flinke folk, sier Merete Strand.

Hadsel ASVO tilbyr arbeid og arbeidsutprøving til folk som av en eller annen grunn har behov for tilrettelegging for å være i eller finne egnet arbeid.

– Det er en litt annen måte å drive rekruttering på, gjennom at Hadsel ASVO får folk ut i arbeid. Mange av de vi hjelper er ressurssterke folk, som bare trenger litt hjelp til å finne jobb, sier Grethe Skagen Danielsen.

Hun tilføyer at de også tilrettelegger for de som har spesielle utfordringer, som trenger ekstra tilrettelegging for å komme ut i arbeid.

En av de ansatte arbeider ved Kobbvågen Knuseverk, som er regionens største av sitt slag.

– Han har ikke blitt bøfjerding ennå, men vi har hybler her tilgjengelig slik at han kan bo her i ukene og vi jobber med å finne et bolighus til han, sier Karin Nemine Gjertsen.

Kaja Muñoz og Grethe Skagen Danielsen fra Hadsel ASVO sammen med Merete Strand fra Ottar Bergersen & Sønner. Foto: Tone M. Sørensen

– Problem med å skaffe ingeniører

– Tidligere har vi hatt et problem med å få tak i ingeniører, så for oss har dette vært helt topp. Vi tar gjerne imot flere, om dere har, ler Merete Strand.

Hun forteller at bedriften også har inne folk som er i språkpraksis.

– Vi føler at dere i aller høyeste grad er en inkluderende bedrift. Og for oss er det fint samarbeid, ikke bare med Hadsel og Sortland, men også med Bø, at vi kan sende folk hit, sier Grete Skagen Danielsen.

Fra bedriftens side fortelles det at begge de to nyansatte har glidd rett inn i arbeidsstokken, og de får ros for sine personlige egenskaper.

– Vi håper jo at begge skal bli bøfjerdinger. Tidligere rekrutterte vi i utgangspunktet mest fra egen kommune, men nå er det folk fra hele regionen som arbeider hos oss, sier økonomiansvarlig Roy M. Ingebrigtsen.

– Denne bedriften her tar til og med imot oldinger. Jeg er 73 år gammel og har så mye å gjøre at jeg ikke får sove om natta, humrer Ingebrigtsen som er økonomiansvarlig for to av selskapene i konsernet.

Fylte opp kontorene

Ottar Bergersen & Sønner er blant de største maskinentreprenørene i regionen og har i dag 37 ansatte.

– Vi driver også knuseverket i Kobbvågen, og Fjordcamp. Det vil si, medlemmer av familien eier i ulik størrelsesorden disse selskapene, men alt er innen familiebedriften, sier Ingebrigtsen.

For to år siden feiret Bø-bedriften 40 års-jubileum, og stortrives i sine nyoppussete lokaler på Eidet.

– Bygget tilhørte Hovden fiskeindustri, og vi kjøpte det av Nergård for fem år siden. Deretter har vi gjennomført ei omfattende renovering, og synes vi har fått det veldig fint, sier han.

Bygget er på om lag 5 000 kvadratmeter, og i tillegg til hybler og en tomannsbolig som er under oppføring på Eidet. I tillegg har de hus på Haugen for ansatte.

– Da vi flyttet inn i dette bygget hadde vi vokst oss ut der vi tidligere holdt til. Egentlig var det overmodent for at vi trengte mer plass. Da vi flyttet inn her stod ei hel kontor-rekke her i etasjen ledig, men nå er det fylt opp på alle kontorene, sier Ingebrigtsen om bedriften som er i stadig vekst.

Industri-eventyret i Bø startet med en avsindig lang traktortur.

– Da Ottar Bergersen starta bedriften hadde han en lastebil, også kjøpte han en traktor i Bodø, som han kjørte heim, sier Ingebrigtsen.

Kvalitetssikring

I knuseverket i Kobbvågen produseres svimlende 482 tonn i timen, når anlegget går for fullt. Her er det 12 ansatte som arbeider med å produsere av råvaren som er gabbrofjell.

– Det er en særdeles hard bergart, men det har sine fordeler også fordi steinstøvet ikke inneholder kvarts, som er kreftfremkallende. På den andre side så er det slik at vi må ha temmelig tett mellom borehullene, bruker mye dynamitt og det sliter hardt på maskiner og utstyr, sier Roy M. Ingebrigtsen.

Den nyansatte maskiningeniøren har blant annet ansvaret for prøvetaking, analyse og kvalitetssikring av produktene som leveres herfra.

– Slik at vi er sikre på at vi holder den kvaliteten og sertifikatene vi har, sier han.

– Mulighet til å utvikle seg

– Han som er ansatt som anleggsarbeider, har nå gjennom samarbeidet mulighet til å ta førerkort og kjøre tyngre lastebil og kan dermed på sikt også arbeide ved de øvrige selskapene.  Slik er det ofte, om man bare har fått en fot innafor i en bedrift så får man muligheten til å utvikle seg og øke kompetansen, sier Merete Strand.

Hun forteller at han til nå har arbeidet som sjåfør på asfaltutlegger, noe som er et mer sesongbetont arbeid.

– Han får imidlertid masse ros fra kolleger. De sier han er en av de flinkeste asfaltutleggerne de har hatt i aksjon. Så for vår del har dette samarbeidet med Hadsel ASVO vært gull, sier hun.