Torsdag var Cermaqs administrerende direktør, Knut Ellekjær, regiondirektør for Nordland, Snorre Jonassen, og ansattrepresentant i styret, Lisbeth Pedersen, i Øksnes.

Bakgrunnen for besøket var henvendelsen fra formannskapet i Øksnes som ble sendt før jul, hvor de ba om et møte med styret i oppdrettskonsernet om den pågående salgsprosessen av lakseslakteriet i Alsvåg. VOL møtte ledelsen i selskapet i Alsvåg før de gikk i møte med politikerne.

Da hadde de nettopp informert de ansatte om at de ikke har lykkes med å lande et salg, og at de har sin siste arbeidsdag ved anlegget førstkommende onsdag.

– Vi har hatt en salgsprosess gående i 24 måneder etter at vi besluttet ny slakteristruktur. Det har vært en periode med interessenter av ulike slag og diskusjoner, og prosesser knyttet til dette, oppsummerer Ellekjær.

Nær salg

Det har verset beskyldninger om at Cermaq ikke har tatt sitt samfunnsansvar, at de har trenert salgsprosessen og priset anlegget for høy. Dette avviser ledelsen. Til VOL sier de at de i forrige uke var nær et salg.

– De siste ukene før jul og etter nyttår, har det vært full aktivitet for å få til en videre løsning i Alsvåg. Vi har jobbet mot en relevant aktør. Vi ble langt på vei enige, også om prisnivået. At vi ikke er proaktive stemmer rett og slett ikke. Vi har brukt mye tid på dette, og vi har jobbet med et prisnivå som er akseptabelt for andre interessenter og for oss selv, sier Ellekjær til VOL.

Hva som gjorde at forhandlingene strandet, ønsker de ikke å si.

– På grunn av helt andre forhold i forbindelse med forhandlingene vi har vært i, kom vi ikke i mål i forrige uke, og dermed ble det ikke noe av det salget som vi hadde håpet å kunne informere de ansatte om på allmøtet i Alsvåg i dag, sier Ellekjær.

– At vi sier dette, er for å vise at vi ønsker å finne en løsning, og at vi jobber med prisnivåer som både for andre og oss er interessante. Vi jobber med tillitsbaserte forhandlinger, og kan ikke gå mer detaljert ut enn dette, legger han til.

Fortsatt aktuelt å selge

Ifølge ledelsen avslutter de ikke salgsprosessen selv om døra stenges neste onsdag.

– Vi kommer heller ikke til å fjerne noe som kan ha verdi i forbindelse med et salg, sier Ellekjær.

– Vi ønsker fortsatt å finne en løsning, med denne, eller andre aktører, men det blir ikke nå. Det må komme på et senere tidspunkt.

– Denne aktøren dere har vært nær å selge til - kan denne være en aktuell kjøper på et senere tidspunkt?

– Per nå ligger det på vent. Det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt, sier Ellekjær.

At de ikke er sitt samfunnsansvar bevisst, er de ikke enige i.

– Vi har en særdeles desentralisert struktur i Cermaq, med hovedkontor i Steigen, administrasjonssenter i Alta og Hammerfest og avdeling i Oslo. Vi ønsker å styrke konkurranseevnen vår der vi er og bor, og der vi produserer førsteklasses fersk laks. Med alsvågbriller skjønner jeg at det er vanskelig å forstå, men med nordlandsbriller tar vi nå grep for å sikre lønnsomme arbeidsplasser der vi er over tid, sier direktør Ellekjær.

Lokaliteter i Øksnes

Cermaq har i dag to lokaliteter i drift i Øksnes, har en nylig oppgradert landbase på Sandset, og ny forflåte på vei. De legger ikke skjul på at de har planer om videre vekst i Øksnes.

– Vi ser at de biologiske resultatene på de siste utslaktingene har vært veldig bra, helt i toppsjiktet på nasjonalt nivå, sier Jonassen.

– Ønsker dere å beholde anlegget i Alsvåg til eget bruk?

– Ikke per i dag, siden vi nå prøver å finne en løsning for det, sier Ellekjær.

– Vil dere ta det i bruk selv dersom dere ikke klarer å lande et salg?

– Det ønsker vi ikke å spekulere i nå, sier han.

– Dere legger ned 41 arbeidsplasser, men ønsker likevel å vokse i Øksnes og bruke havområdene i kommunen. Hva sier dere til de som reagerer på dette?

– Da er vi tilbake til dette med hvilke briller du ser det med. Vi anser dette som et regionalt område. Målet vårt er å sikre veksten her totalt, sier Ellekjær.

Åtte med uavklart situasjon

Ved anlegget har de 41 fast ansatte. Alle har fått tilbud om jobb ved Cermaqs nye slakteri i Steigen, som står ferdig til sommeren. 15 har takket ja. 16 har per dags dato tilbud om annet arbeid, hovedsaklig i hvitfisknæringa. For åtte er situasjonen fortsatt uavklart.

– Vi synes det er en positiv nyhet, selv om det ikke var den de ansatte helst ønsket seg, at mange har arbeid å gå til. Vi har hatt fullt fokus på å ivareta og følge opp de ansatte, og det er en viktig del av samfunnsansvaret når vi legger ned, sier Ellekjær.

Arbeidsstokken i Alsvåg har stadig slått nye produksjonsrekorder siden nedleggingsbeskjeden kom, sist i forrige uke.

– Det er vi veldig ydmyke for. Dette er en solid gjeng, sier Ellekjær.

– Jeg håper og tror at de ansatte setter pris på at vi ikke bare dukker opp på solskinnsdager, men at vi også kommer når det er trist, at vi er ærlige med dem og kan ta del i den vanskelige situasjonen som de er i nå, avslutter han.