Vold mot politiet. Trusler mot flere personer. Narkotika. Påsatt bilbrann for å få forsikringspenger. Bæring av kniv. Ruskjøring og kjøring uten førerkort.

Lista over ting mannen er tiltalt for er lang.

Erkjente forhold - men ba om frifinnelse

Mannen møtte ikke i rettssaken i Vesterålen tingrett i mars i fjor.

Han erkjente de fleste forholdene i tiltalen, men ikke alle. Forsvareren om frifinnelse på en rekke punkter, og at vesterålingen ellers ble ansett på mildeste måte.

Retten fant imidlertid ingen grunn til frifinnelse, og dømte mannen til 12 måneders fengsel, der seks gjøres betinget, samt 25 000 kroner i bot.

Saken ble anket til lagmannsretten, og skal opp i Hålogaland lagmannsrett i Bodø i månedsskiftet mai/juni i år.

Grov narkotikakriminalitet

Noen av forholdene strekker seg så langt tilbake som 2014, og politiet fikk i tingretten kritikk for at det har tatt lang tid å få saken opp. Det gjelder blant annet to tilfeller av oppbevaring av narkotika. Overtredelsene anses som grov, da det var snakk om betydelige mengder, med ett tilfelle av oppbevaring av 66 gram amfetamin, og ett tilfelle av oppbevaring av 67,5 gram amfetamin.

Tiltalebeslutningen omfatter også to tilfeller av vold og trusler mot politiet, drapstrusler mot tre personer, innbrudd på en skole, bæring av kniv uten formål, og kjøring av bil i ruspåvirket tilstand.

Her må vesterålingen møte i månedsskiftet mai/juni. Foto: Sanna Drogset Børstad

Tente på sin egen bil

Tiltalepunktet om påtenning av egen bil med formål å få ut forsikringspenger, er ett av punktene lagmannsretten nå skal ta stilling til. Han skal ikke ha vært oppmerksom idet han i en høyrekurve kom over på venstre side av veien, kjørte utfor og traff en skiltstolpe. Mannen skal deretter ha helt rødsprit i bilen og tent på, slik at bilen ble totalskadet.

Han hadde på dette tidspunktet ikke gyldig førerkort. Han er også tiltalt for å ha kjørt uten gyldig førerkort ved en rekke andre tilfeller.

Forsvarer, Finn Ove Smith, forventer nå gjennomslag for frifinnelse.

– VI mener jo det er noe med dommen som er uriktig, sier han.