– Det er kommet nye momenter, som ikke forelå i fjor. Dette er en skjønnsmessig vurdering.  Det er ikke klare grenser for når man er over grensen for inhabilitet. Konklusjonen er basert på en totalvurdering av hele situasjonen når det siste tilfellet kommer, sier kommuneadvokat Knut Erik M. Harjang om at han vurderte Rune Kvannli som inhabil i januar.

Innsigelse fram nå

I vurderingen trekkes det blant annet fram at AMK Eiendom og Rolf Lossius reiste innsigelse mot Kvannlis habilitet i fjor vår. Da ble Kvannli habil av kommunestyret. Harjang understreker at det ikke betyr at han mener vurderinga den gang var feil.

– Det skal vektlegges at det er reist innsigelser, men det framgår av utøvelse og loven at innsigelser bare skal vektlegges i tilfeller hvor man er i tvil, når man er i grenseland. Det er først og fremst da det får betydning. Når man vurderer et tvilstilfelle, som det var denne gangen, da er det viktig å hensynta at det har kommet innsigelser tidligere.

Private gaver

Når det gjelder det faktum at Kvannli mottok to reinskinn av Arild Inga, har ikke Harjang tatt det med i vurderinga. Det var noe som ble diskutert i forrige runde, da Kvannli ble erklært habil, men som ikke har vært oppe igjen i denne runden.

– Jeg har ikke gjort vurdering av det nå, men jeg har forstått det som at han ikke var på jobb da han fikk skinnene. De er ikke mottatt i jobbsammenheng. Det stiller seg annerledes da.

– Er det ikke slik at både folkevalgte og kommunalt ansatte også må tenke på om slike gaver kan påvirke deres habilitet, enten bevisst eller ubevisst? Er det greit å ta imot dyre gaver fra en du også kan ha en jobbrelasjon til?

– Hvis den eneste relasjonen du har til noen, er gjennom ditt yrke, og du får gaver av dem, er det kanskje noe annet enn om det er noen du er personlig venn med. I dette tilfellet var gavene gitt privat, som takk for noe som skjedde på fritiden.

Når det gjelder det at Kvannli og Inga begge to er medlem av Sortland Arbeiderlag, altså Arbeiderpartiet i Sortland, har ikke det blitt ansett som relevant i vurderinga, ifølge Harjang.