Hagen sier at antall saker i Vesterålen og Lødingen økte med 8 prosent i 2017 målt mot 2016.

– Måler vi mot 2015 er det en like stor nedgang i antall saker. 2017 var et år på det jevne med 1.275 saker totalt. Trafikk og vinningsforbrytelser står for 47 prosent av sakene, sier Hagen.

Han sier at antall saker har økt i Hadsel og Lødingen, mens det har vært nedgang i Bø og Andøy.

– I Sortland var det jevnt med antall saker målt mot 2016, sier Hagen.

Sedelighet

Det er to områder Hagen særlig er bekymret over.

– Det har vært en økning i antall sedelighetssaker fra 32 i 2016 til 38 i 2017. Det var imidlertid en nedgang målt mot 2015. Vi vet ikke om økningen skyldes at det er flere saker eller om terskelen for å melde er blitt lavere, sier Hagen.

Han sier at det særlig i Hadsel var flere sedelighetssaker i fjor, sammenlignet med 2016.

– Det er ikke noen spesiell årsak til det, sier Hagen.

I en nylig rettsak knyttet til Vesterålen, kom det fram at unge jenter byttet sex mot forskjellige varer.

– Dette er noe vi har sett i flere kommuner i regionen. Det skjer, og kanskje i større grad enn vi er klar over. Det er likevel ikke mange personer det dreier seg om, sier Hagen.

Foto: Silje Helene Nilsen

– Ressurskrevende

Hagen sier at sedelighetssakene er veldig viktig, men samtidig ressurskrevende.

– I snitt arbeider åtte til 10 tjenestemenn med et tilrettelagt avhør. I fjor gjennomførte vi 22 slike avhør i Vesterålen. Da er ikke bistandssaker tatt med, sier Hagen.

Et annet saksområde med økninger, er voldssaker.

– Her er økningen på 20 prosent – fra 137 til 163 saker. Det er også en økning målt mot 2015. Her må vi analysere tallene nærmere for å se om det er noen tendenser eller trender som vi må jobbe videre – både med tanke på patruljering og forebygging. Vi må se på hvor volden skjer og hvorfor antall saker øker, sier Hagen.

Reform

Nærpolitireformen er en annen sak som har krevd mye av politiet i Vesterålen i 2017.

– For vår del har det vært helt nødvendig med en reform. Vi skal bygge en ny organisasjon i Lofoten og Vesterålen, som skal være på plass 1. mai. Det er vi i rute til. Vi gjør dette for at vi skal klare å levere en bedre polititjeneste til befolkningen i Vesterålen, sier Hagen.

Organisasjonsmessig blir politiet nå delt i en patruljeseksjon og en etterforskningsseksjon. Politiet i Vesterålen har også fått tildelt to nye stillinger.

– Ressurssituasjonen er dermed bedret noe, og det er nødvendig. Arbeidsmengden øker fordi det er blitt mye mer ressurskrevende å drive etterforskning enn det var før, sier Hagen.

– Forplikter

Som et ledd i reformen, er tre lensmannskontorer i regionen blitt borte. Det gjelder Hadsel, Bø og Lødingen. Sortland, Andøy og Øksnes har fortsatt egne lensmannskontorer.

– Når man gjør slike tiltak, så forplikter det. Vi må vise at vi er i stand til å møte intensjonene som er ment med nærpolitireformen og at vi klarer å være ute i alle kommunene. Det er for tidlig å si noe om erfaringene nå, men du kan spørre igjen om ett år, sier Hagen.

Politikontakter

En annen del av reformen, er at det skal være en politikontakt i alle kommunene.

– Vi er i den spede begynnelsen av å utvikle et bedre samarbeid med kommunene i regionen. Politikontakten blir en viktig funksjon. Det ligger noen føringer på hva politikontakten skal være, men vi må sammen med kommunene finne ut hvordan dette skal bli, sier Hagen.