Vesterålen ligger rett under nordlyssonen, noe som gir oss stor hyppighet av å kunne se nordlyset. For personer som ikke har sett nordlyset før, er det en ubeskrivelig opplevelse.

TRIVES: Det er mange smilende vinterturister som har besøkt Nord-Norge. Her en gjeng fra Singapore som fikk sin store nordlysopplevelse oppe på Sollifjellet i Harstad.

Fra blant annet Japan kommer det nordlysturister som er helt i ekstase når himmelen eksploderer og males i mange forskjellige farger. Stemningen stiger i takt med nordlysets dans på himmelen. Da er det stor jubel og mye klapping. En meget spesiell opplevelse for mange.

Utgangspunktet er at det må være så mørkt kom mulig. Da må også hodelykter og billys være slått av. Det tar også noen minutter fra man slår lyset av til at øynene tilpasser seg mørket.

Nordlyset kan nytes lenge. Men det kan forlate like plutselig som det kom. Og etter et spektakulært show på himmelen står man igjen med en følelse av om dette var virkelighet eller bare fantasi.

Naturens skaperverk

Nord-Norge er verdens beste plass for å oppleve nordlyset og all magien rundt dette fenomenet. I vår nordlige landsdel har vi infrastrukturen i orden, noe som gjør at vårt område er lett tilgjengelig. Foruten nordlige del av Skandinavia, er nordlyset å se i Nord-Sibir, Alaska, Island og de nordlige delene av Canada.

Nordlyset fasinerer flere og flere. Vi som bor rett under nordlyset tar det som en selvfølge, og bryr oss ikke så mye med det. Men det var før. Nå er også det annerledes. Fra Japan til Evenes tar det 10 timer med direktefly. Og en har jo ingen garanti for at det blir nordlys, eller hvor sterkt nordlyset blir. Stor aktivitet på sola er positivt.

Tre forutsetninger må være til stede for at vi skal kunne få den magiske nordlysopplevelsen.

Først må det til en  «eksplosjon» på sola. De elektrisk ladede partiklene (solvinden) blir så styrt av jordas magnetfelt inn mot jordas polområder. Når solvinden når jordas atmosfære oppstår nordlyset vi ser. Dette er den enkle forklaringen på hvordan nordlyset oppstår.

September til april

Fra «eksplosjonen» på sola til at vi ser nordlys, tar det tre-fire dager. Betingelsen er at det er lite skyer på himmelen.

Nordlyset kan vi se fra slutten av september til måneskiftet mars/april. Vi kan også si at vi har nordlys annenhver klar natt, om ikke oftere. De beste nordlysmånedene er oktober, februar og mars.

MAGISK: Nordlyset i Nord-Norge gir magiske opplevelser for stadig flere og flere. Her er nordlyset over Lundenes på Grytøya.

Det finnes ingen garanti for å se nordlyset, uansett hva de ulike appene forteller deg. Appene forteller bare hvor sannsynlig det er for nordlys. Nordlys er det i utgangspunktet hele året. Om sommeren er det for lyst til at vi kan se det. Resten av året kan det være skyer som hindrer sikten. Og av og til er det ingen nordlys å se selv om forholdene er ideelle. Men det er sjelden.

Nordlyset kan vare svært kort tid. Men kan også vare sammenhengende i mange timer. Nordlyset beveger seg i de mest utrolige former på himmelen. Du vet aldri hvordan det vil oppføre seg eller hvilken vei det drar. Klart at nordlyset fasinerer.

Nordlyset går på aksen øst-vest. Det vil en lett kunne se hvis en er på Nupen. Da går nordlyset ganske parallelt med parkeringsplassen/veien.