Forrige uke skrev VOL at kommunene i Vesterålen kan tjene opp mot flere titalls millioner på veksttillatelser til oppdrettsnæriinga. Pengene for tillatelsene, går nemlig til havbruksfondet, og størsteparten av denne summen fordeles til kommunene.

Foreløpig i år har det kommet inn over 947 millioner til fondet, noe som gir rundt 662 millioner å fordele på oppdrettskommunene.

54 millioner

Nordlaks har alene betalt inn 54 millioner til fondet foreløpig - rundt 23 millioner for 12 veksttillatelser i Vestfjorden og Vesterålen, og 31 millioner til 14 lokasjoner i Troms, i Andfjorden.

– Totalt sett må vi betale ca. 55 millioner for veksten vi har søkt om nå. Veksten utgjør 458 tonn, av 23.000 tonn stående biomasse, sier kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks. Det utgjør altså en liten vekst for selskapet, men det var også svært begrensa hvor mye selskapene fikk vokse. Fiskeriminister Per Sandberg åpna i fjor for at oppdrettsselskapene i første omgang kunne vokse med to prosent.

Veksten kommer til å legges til selskapets eksisterende lokasjoner, det er altså ikke snakk om nye lokasjoner for Nordlaks.

Glade for kommunale tilskudd

Senere i år skal det avholdes auksjoner på opp mot fire prosent vekst til. Kristiansen ønsker ikke å kommentere hvorvidt selskapene vil by på vekstkvoter under auksjonen, men selskapet har ambisjoner om å vokse,

– Vi ønsker å vokse, fordi vi har slakteri, filetfabrikk, volum har stor betydning for bedriften og for de ansatte over tid. Derfor har vi søkt på den veksten vi kunne nå, og vi jobber med havfarmene. De kan først være klare rundt 2020, så vi må gjøre mye annet før den tid, sier hun.

Havfarmene er mobile, havgående oppdrettsanlegg, som er over 400 meter lange.

Kristiansen vil ikke kommentere prisen på vekstkvotene nå, men sier de setter pris på ordningen hvor kommunene får penger for tillatelsene.

– Vi er glade for at pengene vi betaler i vederlag, i stor grad havner i kommunene. Det mener vi er positivt, sier hun.