I november fikk Tømmervikgruppen utvidet den planlagte fabrikken med en tilleggstomt på sju mål, vest for Trykkmann. Nå ber de om å utvide den opprinnelige tomten med 20 meter nordover mot Skretting, for å sikre seg nok plass til sagbruk og administrasjonsbygg i tillegg til pallefabrikken.

Årsaken er at de ønsker å bruke lokale sitkagraner i produksjonen av paller.

– Undersøkelser viser at sitkagranene begynner å bli modne og klar for hogging. Tidligere har de blitt hogd og sendt på båt sørover. Vi begynte å undersøke og det viste seg at det ville være mulig for oss å starte et eget sagbruk for å benytte oss av de lokale sitkagranene, sier Ivan Hansen som er driftsleder i Tømmervikgruppen.

For å få til dette må de ha større plass, og det er dette de nå søker kommunen om. Politikerne vil avgjøre dette i formannskapet neste torsdag.

Om de får tilslag på utvidelsen vil området med pallefabrikk, sagbruk og administrasjonsbygg komme på omlag 22 mål totalt.

Den totale prislappen er ikke avgjort enda, men bare utstyret i sagbruket og pallefabrikken vil komme på om lag 20 millioner kroner og byggmassen på 35-40 millioner kroner. I tillegg kommer da prisen på administrasjonsbygget som har om lag 40 kontorer, kantine, møterom og garderobe.

– Vi ble kontaktet av Fiskeriparken om sagbruk kunne være noe for oss. Bakgrunn var at de hadde snakket med skogbrukssjef Gjermund Pettersen om behov for lokalt sagbruk i forbindelse med at skogbruksnæringen sto foran en viktig satsning i regionen. Fiskeriparken arrangerte et møte der vi møtte Gjermund Pettersen og Jostein Holmeng fra Skogetaten, og dermed startet prosessen for å få et sagbruk etablert på Stokmarknes.

Hansen håper kommunen sier ja. - Om ikke må vi vurdere hva vi gjør. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

–  Nødvendig

Hansen sier at årsaken til flyttingen og utvidelsen er enkel.

–  Vi har vokst oss ut av her vi er. I fjor hadde vi rundt 283 vogntog inn og ut av området her. Veiene er ikke dimensjonert for det og flere av de havna i grøfta. I tillegg har vi da den største kunden vår på Børøya i Nordlaks, sier han og fortsetter:

–  I fjor nådde vi 206.000 paller. Til nå i år har vi solgt 12.000 flere paller enn på samme tid i fjor. Med dagens lokaliteter er vi på maks nå når vi kommer opp mot 250-260.000 paller. Med ny fabrikk med en mer automatisert pallelinje, kan vi få opp mot 400-500.000 paller i året.

Ivan Hansen i de nåværende lokalene i Tømmervika. Her viser han tegningene av det planlagte administrasjonsbygget. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Treverk fra Finland

En annen hemsko i dagens situasjon er at Tømmervikgruppen må bestille alt treverk fra Finland. Det har vist seg å bli et problem i det siste. For Finland har økt eksporten sin og Kina og Egypt kjøper store kvantum.

–  Så nå for tiden er det rett og slett tomt for treverk. Det er ei utfordring for oss. Ei utfordring som blir borte om vi får utvikle vårt eget sagbruk på Børøya.

Hansen sier de er ydmyke om de får starte sagbruket.

–  Vi vet ingenting om å drive sagbruk. Så da vil vi ta inn folk som har erfaring. Så vil vi bruke de lokale sitkagranene. Først da til produksjon av paller, sier han.

På sikt vil det da være naturlig å utvide produksjonen.

–  Da vil vi ta kontakt med lokale byggevarefirma og se på mulighetene å levere treverk til dem.

Slik ser det planlagte administrasjonsbygget ut, tegnet av Anna Einarsen arkitektkontor.

– Må vurdere ved nei

Om politikerne sier nei neste uke, må hele prosjektet vurderes.

–  Får vi ikke den utvidelsen vi ønsker, må vi vurdere hele prosjektet. Vi må da vurdere lønnsomheten i et lite sagbruk hvor vi produserer noe selv, og kjøper resten fra utlandet. Vi har gjort gode forberedelser og vet hva vi må gjøre når avgjørelsen fra kommunen kommer, sier Hansen.

I neste uke dra Hansen til Bodø for møte med Innovasjon Norge.

–  De er interessert i at det startes opp produksjon av trevirke her oppe og har gitt signaler at de vil støtte oss.

For det fins kun mindre sagbruk i nærområdet.

– Vi var i kontakt med et sagbruk utenfor Harstad for et par år siden. Det viste seg at de ikke kunne konkurrere med utlandet og vi måtte fortsette å bestille fra Finland.

Lave priser

De siste par årene har Tømmervikgruppen gått i minus. I 2016 hadde de et årsresultat på -515.000.

– Vi har hatt minus de siste par åra på grunn av en priskrig. Palleprisene har vært helt forferdelig og de siste sju åra har prisen gått ned kraftig. Hovedsakelig på bakgrunn av høyere pris på råvarer samt dårlig Eurokurser Hansen.

Han mener at med et eget sagbruk, kan lønnsomheten komme på plass igjen.

–  Vi trenger ikke å tjene penger på sagbruket på kort sikt. Det kan vi gjøre på salget av paller. Det hjelper oss. Så slipper vi kostnader på transport også.

Den planlagte fabrikken skal eventuelt ligge i det skravert området på Børøya.

Opp mot 30.000 kubikk

Undersøkelser utført av skogforvalteren i Vesterålen viser at man i Vesterålen, Lofoten og Ofoten på sikt kan ta ut 30.000 kubikk skog i året. 10-12.000 kubikk de neste fem åra, så opp mot 18.000 kubikk før man så kan ta ut 30.000 kubikk i mange år fremover. Så vil replanting sørge for ny tilgang.

–  Det vil sikre vår fremtid. For å få 300.000 paller årlig, må vi ha 7000 kubikk med ferdig trevare. Det tislier 14.000 kubikk skog for å få 7000 kubikk ferdig var. 300.000 paller er det vi har marked for her lokalt, så da er det også gode muligheter for videre utvikling.

Dagens lokaler i Tømmervika.

Vokser

Om planene går gjennom, vil det også bli flere ansatte. I dag består Tømmervikgruppen av 7 ansatte. På kort sikt vil dette øke med fire i den nye fabrikken og med så mye som ti innen få år, om vi får alt opp og gå.

–  Det er en del arbeidsplasser. I tillegg vil ringvirkningene bli store. De som kjører tømmer får mer å gjøre. Skogeierne får bedre pris for skogen sin. I tillegg blir det ringvirkninger på bygging og nye leverandører til fabrikken. Denne utvidelsen vil føre til at det kun vil være spikeren som ikke er lokal.

–  Men hva skjer om politikerne neste uke sier nei?

–  Da må vi vurdere.

–  Vil flytting fra kommunen være et alternativ?

–  Det å bli her vi er i dag, er ikke et alternativ. Om vi ikke får utvidelsen må vi se på lønnsomheten av et mindre sagbruk.

Mer enn det vil ikke Hansen si.