– Dette er en humoristisk dukkemusikal, sier dukkespiller Andrew Manjuck i et forsøk på å forklare dukketeateroppsetninga «Made in China». Nå står han midt på scenen i Møysalen i Sortland, mens et av de mest komplekse oppsettene teknikerne ved huset må ha sett, rigges opp. Undertegnede må bøye seg til siden for ikke å få et lysrigg i hodet, idet det senkes ned mot scenen.

Stamsund, Risøyhamn... kassene dukkene bor i, har nordnorske navn. Foto: Jenny Dahl Bakken

Hver av skuespillerne i dukketeateret har sine egne stenger, festet fra taket, som de styrer dukkene fra. Det er litt av et apparat som skal i bevegelse bak - og i dette tilfellet over - scenen. Men ensemblet fra Wakka Wakka, som produksjonsselskapet heter, lover mye moro for publikum.

– Det blir drage! Og pandaer, action, kjærlighet, ikke minst dukkesex! Denne forestillingen har alt, lover Manjuck.

Fra New York til Narvik

Dukketeaterselskapet Wakka Wakka har gjort suksess med sine «undergrunnsforestillinger», såkalte off-Broadway shows. Det betyr at de ikke spilles på de største og mest kjente scenene i musikalbyen New York.

Men den lett absurde «Made in China» ble lagt merke til likevel, da forestillingen hadde premiere i januar-februar i fjor. Anmeldelsene var gode, og den verdenskjente avisa The New York Times valgte ut musikalen på sin «Critics' pick»-liste - anmeldernes valg - for 2017. Forestillingen spilte i sju uker, for fulle hus, før den la ut på en liten USA-turné.

Og nå er forestillinga altså her, i Sortland. Turen gikk fra USA til Narvik, ensemblet har også spilt i Tromsø og Harstad, før de ankom Sortland, hvor de i skrivende stund forbereder forestilling onsdag kveld. Etter den, går turen til Leknes i Lofoten, før de drar til Bodø og avslutter turneen i Mo i Rana.

Fra venstre: Lei-Lei Bavoil, Andrew «Andy» Manjuck, Dorothy James, Stephen J. Mark og Peter Russo er fem av dukkespillerne i stykket. Foto: Jenny Dahl Bakken

Grunnen til at en amerikansk, uavhengig musikalsuksess nå kjører rundt med dukker, lyd- og lysutstyr i en varebil mellom nordnorske kulturhus, er samarbeidet Wakka Wakka har med Figurteateret i Nordland å gjøre. Figurteateret er noe så sjeldent som et fylkeskommunalt administrert dukketeater, og samarbeider med scenekunstgrupper fra både Norge og verden. Wakka Wakka er et norskamerikansk selskap, drevet av blant annet Kirjan Waage fra Haugesund.

Det er heller ikke første gang ensemblet fra Wakka Wakka samarbeider med figurteateret, de har hatt tre forestillinger sammen, to av dem med Riksteateret, og derfor fått sett en del av Nord-Norge.

– Vi elsker å være her. En del av oss var her i midten av januar. Da var det litt mørkt, men fortsatt fint, sier Manjuck.

Kina og forbrukerkultur

Stykket handler om et forhold mellom en amerikanskkvinne og en kinesisk mannn, dypere sett også om Vestens forhold til Asias evige rike, Kina, og er også en harselas med forbrukersamfunnet. Det er altså ikke småtterier man skal innom i løpet av den drøye timen-halvannen stykket varer.

Det er interessant for leserne å vite at stykket er på engelsk - med noen få kinesiske fraser, men dem er det ikke så farlig om man ikke forstår, ifølge dukkespiller Lei-Lei Bavoil. Hun spiller selv en kinesisk millionær som har gjort inntrykk på anmelderne.

Lei-Lei Bavoil og Stephen J. Mark gjør seg klare til å bære lysrigg. Her må også ensemblet bidra. Foto: Jenny Dahl Bakken

Ensemblet bærer lysutstyr og scenetepper fra Figurteaterets hvite varebil, mens de småprater om forestillingen og lurer på om det finnes noen gode restauranter på Sortland. De håper mange vil ta turen til Møysalen onsdag kveld.

– Det har vært bra med folk de fleste steder vi har vært, salen i Harstad var veldig stor, så den var vanskelig å fylle. Men de som kom, var entusiastiske, forteller Bavoil.

Ifølge ensemblet er stykket egnet for voksne, ungdom og "modne barn" - det er i tillegg til seksuell omgang mellom noen av dukkene, også en del banning i forestillingen. Men selve historien tåler dagens lys, og det har vært barn på enkelte av forestillingene de har hatt, ifølge dukkespiller Peter Russo.

Uansett er det sikkert at oppsetningen skiller seg ut fra det meste av det publikum vanligvis får se i Sortlands kulturhus.