I Nordland har det blitt meldt inn totalt 28 799 individer av 87 arter fra 549 hager.

En gjennomsnittlig hage i Nordland inneholder mer enn 58 fugler, om man skal dømme ut fra tellingen. I fjor ble det rapportert omtrent 38 fugler per hage. Ifølge Norsk ornitologisk forening kan økningen ha sammenheng med den milde høsten og de store mengdene rognebær vi har hatt.

Hver prikk er en hage det er rapportert fra i årets hagefugltelling. Foto: Kart: NOF Nordland

Sett i flest hager

Kjøttmeisen har, ikke overraskende, blitt sett i flest hager – 94 prosent av alle hagene i Nordland, og det er også den det er sett flest individer av – rundt åtte kjøttmeiser per hage sånn i gjennomsnitt. Det opplyser Norsk ornitologisk forening i en pressemelding.

Kjøttmeis er den arten som er meldt i aller størst antall, 4194 individer. Det er sånn midt på treet for kjøttmeis. I fjor ble det meldt i underkant av 3000, men i 2015 ble over 5000 individer rapportert.

Også skjærer er det mange av. De er sett i 77 prosent av hagene, med et snitt på litt mer enn fire stykker per hage. Blåmeisen er sett i 64 prosent av hagene. Det vanlige ser ut til å være mellom tre og fire blåmeiser per hage.

Du kan lese mer om resultatene fra hagefugltellinga her.

– Kor det gikk med trosten?

I høst var det svært mye trost i Nordland, og fortsatt er det mer trost enn vanlig i fylket. Det er meldt om 974 individer av gråtrost fra 56 hager. I fjor var det ingen, men i 2016 var det like over 1000, og den rekorden blir stående inntil videre.

Rødvingetrost blir rapportert fra Nordland i hagefugltellinga nesten hvert år, som oftest ensifrede antall, men i år har det blitt sett hele 366 stykker i 34 hager langs nordlandskysten.

For en gangs skyld er også ringtrosten representert. Hele ni individer er meldt inn av denne flotte fuglen som ellers er mest en eksklusiv sommerturist i Nordland. I hagefugltellinga er den rapportert fra Nordland bare tre ganger tidligere, med ett eller to individer hver gang, og så godt som alle har blitt sett i Lofoten.

Over halvparten av hagene i Nordland inneholder en svarttrost eller gjerne flere, 759 individer er meldt fra 307 hager. Vanligvis rapporteres det rundt 150 svarttroster på hagefugltellinga, så svarttrosten har et knallår.

Bjørkefink-boom

I labre bjørkefink-år meldes det et tjuetalls bjørkefink fra hagefugltellinga i Nordland. I gode år rapporteres det fra hundre til to hundre individer.

2018: Det store bjørkefinkåret på hagefugltellinga i Nordland. Foto: Grafikk: NOF Nordland

I år derimot, er det virkelig mye overvintrende bjørkefink i Nordland, og 781 individer er meldt fra 90 hager fordelt over hele fylket. Bokfinken meldes vanligvis i lignende antall som bjørkefinken, men har i år bare et «vanlig» toppår med 190 individer meldt inn.