Informasjon om varselet kommer i et sakspapir om rutiner for varsling i kommunen, utarbeidet for arbeidsmiljøutvalget i Hadsel.

"Hadsel kommune har nylig mottatt et varsel om seksuell trakassering. Arbeidsgiver har bestilt bistand til fakta undersøkelse fra bedriftshelsetjenesten."

Gjelder ansatte

Rådmann Ola Morten Teigen kan ikke utdype varselet noe særlig.

– Nei. Det er unaturlig å uttale meg om forholdets art, eller hvor det foregår hen. Det handler også om at det kan være identifiserende for begge parter, både for den som varsler, og den det varsles om, sier Teigen, men bekrefter at det er en ansatt i kommunen som har varslet om en annen ansatt.

– Omtrent det eneste jeg kan si, er at varselet ikke gjelder meg, så jeg er habil til å behandle det. Jeg vil være den som kommer med en konklusjon. Men alt ettersom hva slags sak det er, vil vi hente inn ekstern bistand, hvis nødvendig. Det spørs litt hvor enkel saken er å avklare, sier Teigen. Dette er det første varselet om trakassering som han kjenner til, altså i hans periode som rådmann.

Saken vil håndteres administrativt i kommunen.

Gode rutiner

Saken kommer opp i forbindelse med at arbeidsmiljøutvalget har bedt om redegjørelse for rutinene og retningslinjene for varsler og håndtering av seksuell trakassering i kommunen. Denne forespørselen kom i kjølvannet av #metoo-kampanjen, der kvinner over hele verden og i mange forskjellige posisjoner, har varslet om seksuell trakassering og overgrep.

Teigen mener kommunen har gode rutiner, både når det gjelder varsler og avvik.

– Det som ofte er vanskelig, er at man kan ha lett for å blande sammen hva som er et avvik, hva som er et varsel, og andre ting. Det er en av grunnen til at jeg syns det er positivt at vi får lagt fram dette for kommunen. Det er ikke varslerens ansvar å sette seg inn i definisjonene ett hundre prosent, i noen tilfeller vil det være naturlig å gi tilbakemelding om at saken ikke er et varsel, men mer et kritikkverdig forhold, som uansett loggføres, sier Teigen.

Vil ha varsler

Han sier kommunen ønsker varsler og avviksmeldinger, for å kunne forbedre seg.

– Alt som blir varsla om, blir håndtert på største alvor, og fulgt opp. Om vi kommer fram til at det ikke er et varsel, blir varsler orientert om det, og det blir registrert. Vi setter pris på både avvik og varsler.

Varsler kan også gjelde andre ting, for eksempel mistanke om korrupsjon. Hadsel kommune har skjerpet inn reglene rundt dette.

– Det er også en del av bildet. Hvis noen oppfatter at jeg gjør korrupte ting, og vil varsle om det, må de gå til ordfører. Det er man interessert i å vite. Men vi har gode systemer på dette. Vi har hatt erfaringer med dette i Hadsel, som gjør at kontrollen er skjerpa, sier han.

I sakspapiret meldes det også at Fagforbundet har fått et muntlig varsel fra et medlem om trakassering. Dette varselet er ikke utdypet, og ikke meldt inn skriftlig, så dermed har kommunen heller ikke blitt involvert. Det er etter det VOL forstår snakk om noe annet enn hendelsen kommunen har blitt varslet om.