Tallene for bilsalget i januar, viser nasjonalt en stor nedgang i nybilregistrering i år. På landsbasis har personbilsalget gått ned med 29,5 prosent.

I Vesterålen har salger derimot økt med 16 prosent. Tallene viser biler registrert i biltilsynets Sortland-region, som i praksis betyr Vesterålen.

– Januar er alltid en spesiell måned, som varierer fra ett år til et annet. Man skal ikke vektlegge det så voldsomt, men må vente til man får første kvartal unnagjort, da ser man mer tendensene. Men i Vesterålen var det en god måned, både for personbil og varebil, sier Steinar Stephansen i Sortland Auto.

Flest varebiler

Antallet vare- og campingbiler har økt, også nasjonalt - nesten 46 prosent, er den nasjonale økninga.

For Vesterålen er tallet noe lavere. Rundt tjue prosent av bilene som er solgt i januar, er i denne kategorien.

Noe som skiller seg ut fra statistikken sammenligna med tidligere år, er at Toyota har solgt definitivt flest vare- og campingbiler i Vesterålen - hele sju stykker. De har dermed solgt kun to personbiler i januar.

– Det skyldes at det har kommet en ny modell av Toyota ProAce, som er registrert som varebil, sier Tor Skagen i Toyota Nordvik.

Volkswagen leder personbilsalget suverent med sju solgte biler, og de har også solgt to vare- eller campingbiler.

– Vi tar det helt med ro, for vår del. Vi har registrert biler som planlagt. Vi har vært markedsleder i 11 år, så det er ikke unormalt at vi ligger på topp, sier Stephansen.

– Næringslivet går godt

Vanligvis selger Volkswagen flest varebiler, og Stephansen er optimist. Han mener næringstrender i Vesterålen speiles i salgsstatistikken.

– Det har vært en stor økning, spesielt på varebilsida, men vi må se litt mer ut på året. Vi veit at næringslivet går rimelig godt i vårt distrikt, kjøp av varebiler gjenspeiler nok det, tror han.

Om man ser på enkeltmodeller av personbiler, er det faktisk Nissan Qashqai som troner på topp - med tre solgte i januar. Denne bilen ble det også solgt tre av i fjor, derfor havner den på topp, selv om det også er solgt tre av to andre modeller - Volkswagen Golf og Volkswagen Passat. Deretter følger flere både Nissan, Hyundai- og Mercedes-modeller, for å nevne noe, mens du må helt ned på 16. plass for å finne en Toyota-personbil - Toyota Rav4, med én solgt. Det må riktignok nevnes at hele lista, fra nummer seks og nedover, er én solgt.