Det har tatt tid for Andøy kommune å få satt i gang arbeidet med å skaffe alle i kommunen en gateadresse. Ifølge Kartverket er det 3.759 adresser i Andøy. Av disse har 1.751 tildelt en gateadresse. Det gir en prosentandel på 46,58.

Det betyr at bare halvparten av kommunens innbyggere har en gateadresse.

Sentralisering

Før var ikke det noe problem. Da var både post og ambulansetjeneste styrt lokalt. Nå er nødsentralen plassert i Bodø. Der sorteres også posten. Lokalkunnskapen er dermed borte.

– Ambulanser og andre utrykningskjøretøyer kjører med elektroniske navigasjonssystemer basert på kartinformasjon fra Kartverket og Statens vegvesen. Riktig veiadresse er avgjørende for at man skal finne fram ved hjelp av slike systemer, heter det i en pressemelding fra Kartverket. Det var i 2013.

Vedtak i 2015

15. juni 2015 vedtok kommunestyret i Andøy at det skulle opprettes et prosjekt med navn «Adresseplan for Andøy».

Tre representanter fra teknisk enhet skulle utgjøre en administrativ arbeidsgruppe. Den samme arbeidsgruppen med to politikere i tillegg skulle utgjøre en navnekomité.

Prosjektet skulle være gjennomført innen første kvartal 2018. Da skulle også skilting være på plass.

Men det vil man ikke klare.

– Ikke framdrift

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen sier at det dessverre ikke har vært framdrift i prosjektet til nå.

– Det har vært ekstra høyt press ved teknisk enhet det seneste året på grunn av omstilling og mange store saker. Vi jobber nå med status på oppfølgingen av politiske vedtak, og dette er et av prosjektene vi må komme i gang med. Vi har fått bevilgning til å kjøpe tjenester eller å ansette noen som kan jobbe med dette, sier Lehne Pedersen.

Brev tok lang tid

I forrige uke skrev VOL om et brev som brukte over en måned fra Rådhuset på Andenes til mottakeren på Skarstein.

Det er uklart hva som har skjedd med brevet. Men det er ikke utenkelig at manglende gateadresse kan skape problemer for sortering av posten.

Mange over 90 prosent

Svært mange kommuner har derfor gjort mye for at innbyggerne skal få gateadresse.

I 305 kommuner har over 50 prosent av eiendommene fått egen gateadresse. I 218 av disse kommunene har over 90 prosent fått gateadresse.

Kartverket opplyser at ved årsskiftet var det seks kommuner i Norge der ingen har gateadresse.