Selv om det var langt på kveld tirsdag, var det fortsatt båter i kø på vågen for å levere hos Gunnar Klo på Stø. I fiskemottaket er det en yrende aktivitet, og blant de 25 båtene som var ute var det mange fine fangster.

Gode fangster

Også for båtene som drifter med juksa har det nå tatt seg kraftig opp utenfor Stø. Fangstene var fra 151 kilo til 1400 kilo.

– I helga var det litt slakkere, men nå er det bra fangster. Linebåtene ligger på mellom 400 og 450 kilo stampen. At de får mer her ute enn utenfor Myre er ikke så uvanlig på denne tida. Skreien kommer tidligere hit, sier daglig leder Leif Godvik.

Det fiskes svært godt utenfor Stø, og strømmer inn med skrei over sløyelinjene. Foto: Tone M. Sørensen

Snurrevadbåtene som var ute, kom på land med mellom seks tonn og helt opp til ti og elleve tonn.

På grunn av vind på formiddagen var ikke alle båter ute. Når samtlige som ligger på Stø er på havet, er det mellom 40 og 50 båter.

– Dette er forholdsvis små båter, så det er gode fangster. Alt i alt ligger vi foran fjoråret nå når det gjelder den totale mengden fisk, sier Godvik.

Kamila Mezur er blant de ansatte med lang erfaring. Hun er bas for pakkelinja og har sin syvende sesong på Stø. Foto: Tone M. Sørensen
Samuel Lind og Leah Lind er blant tungeskjærerne i aksjon. -Jeg skal spare pengene jeg tjener, kanskje til en hest, sier Leah. Foto: Tone M. Sørensen

Syvende sesongen

Kamila Mezur fra Polen er blant de ansatte som er av utenlandsk opprinnelse. Hun har sin syvende sesong på fiskemottaket på Stø, og stortrives.

– Det er hektisk å være her, men jeg liker dette arbeidet. Det er god atmosfære og hyggelige folk, sier hun.

– Vi er i den heldige situasjonen at folk kommer tilbake år etter år. Kamila er bas for de ansatte som er fra Polen, og i pakkingen av skrei, hun er en dyktig og trivelig dame, sier Leif Godvik, som tilføyer at de fleste som arbeider her, har deltatt på flere tidligere sesonger.

– Vi har noen nyansatte, og det er Kamila som hjelper oss med rekrutteringen. Vi ser nøye an hvem vi plukker ut, sier han.

Karl Jakobsen ramser opp nasjonalitetene som er i sving akkurat nå, de er fra Litauen, Polen, Romania og Kroatia.

Egil Lisund var på vei til å dra på havet med hjerteinfarkt, men ble heldigvis omdirigert til lege. Foto: Tone M. Sørensen

– Tok en sjefsavgjørelse

Blant fiskerne som leverer til fiskemottaket er Egil Lisund. Han er opprinnelig fra Sotra men bosatt i Harstad, og fisker hver vinter utenfor Stø.

Han kan trolig takke høvdingen på bruket for at han er i live. Leif Godvik passer nemlig godt på de som leverer på Stø.

– Jeg ville ut på havet, men fikk beskjed om at jeg måtte dra til legen, forteller Lisund.

– Ja, han var sta og ville ut. Jeg måtte ta en sjefsavgjørelse der, sier Godvik.

Det skulle vise seg at Egil hadde hjerteinfarkt, selv om det først ikke lot seg påvise hverken hos legen på Myre, eller med EKG på Stokmarknes sykehus.

– Jeg fikk nitroglyserin men det hjalp ikke i det hele tatt. Men det viste seg etter hvert at det var et hjerteinfarkt. Og hadde ikke det blitt oppdaget, så kunne jeg fort ha fått ett til, sier han, som ble behandlet ved UNN i Tromsø.

– Du er ganske hissig å fiske når du insisterer å dra på havet i så dårlig form?

– Ja, men jeg hadde ikke dratt om jeg visste det var et hjerteinfarkt, humrer Egil Lisund og legger til:

– Jeg trodde jeg hadde spist noe jeg ikke tålte, og at det bare var bryst-ved, sier han.