Sortland-rektor Rune Lødemel ønsker ikke å kommentere vedtaket om å legge ned byggfag ved skolen. Nå må de bare forholde seg til vedtaket som er gjort. Men de har fremdeles et håp om å få beholde KEM (klima, energi- og miljøfag) ved skolen.

– Vi forsøker å følge opp det  fylkesrådslederen sa, om at han ønsker KEM-utdanning i Vesterålen. Det har vi tatt tak i, og ser på hvordan vi kan ta vare på og utvikle en rørleggerutdanning her, sier Lødemel.

Rektoren understreker at andreåret også skal lyses ut i høst.

– Elevene som går hos oss nå, skal få gjøre seg ferdig. Vi har lyst ut søking til vg2 for både byggfag og KEM.

Må nedbemanne

– At andreåret bevares et år til, gjør at nedbemanninga også går over to år, sier rektoren.

For når linjer må legges ned, går det også utover de ansatte. Det er totalt sju lærere som blir berørt, om både byggfag og KEM forsvinner.

– Dem må vi ta vare på. Noen av dem kan kanskje overføres til andre deler av skolen, med kompetansen de har. Vi er i dialog med dem, for å forsøke å redusere antallet som blir overtallige, sier Lødemel.

– Det er snakk om godt kvalifiserte ansatte, og vi skal prøve å finne gode løsninger. Men vi vet vi må nedbemanne.

Skryter av de ansatte

– Å nedbemanne er ikke noe man gleder seg til, men vi må håndtere det, sier rektoren, som mener de ansatte takler det hele bra.

– Vi må kartlegge de aktuelle lærernes interesser, og mulighetene for at de kan jobbe med noe annet her. Vi samarbeider nært med de tillitsvalgte. Så langt opplever jeg at de ansatte takler dette på en veldig profesjonell måte, selv om de selvsagt er skuffa.

Plasstillitsvalgt Christine Meisterlin belønner Lødemel for at han forsøker å finne andre løsninger enn oppsigelse.

– Dette er den minst artige delen av alt. Ledelsen og Rune gjør det de kan for å beholde alle, og finne andre engasjement, med videreutdanning, og etterutdanning. Men det er klart, hvis hele byggfagavdelinga legges ned, så må man si opp folk til slutt, sier hun.

Vil beholde KEM

– Vi håper å unngå at alle de sju blir overtallige. Men noen vil bli det, når linja legges ned fra høsten 2019. Ansenniteten vil da ha noe å si. Hvis vi får beholde KEM-linje, vil kompetansen på det feltet, være viktigst – deretter ansennitet, sier Lødemel.

Både tillitsvalgte, ansatte og ledelsen håper nemlig at Sortland videregående får beholde KEM-linja. I etterkant av fylkestingsmøtet hvor byggfagavdelinga ble vedtatt nedlagt, har flere politikere på tinget gitt uttrykk for at de ikke tenke over at nordfylket da ville miste den unike KEM-utdanninga. Senere har fylkesrådet sagt at de ønsker at faget skal beholdes i nordre Nordland.

– Fylkesråden har ikke sagt eksplisitt at de vil beholde KEM i Sortland. Vi jobber for at den skal være her, også med tanke på de tradisjonene vi har og forholdet vi har bygget opp med lærlingbedriftene, sier Lødemel.

Også Meisterlin mener byggfag må bli på Sortland - selv om lærerne hun representerer, har fortrinnsrett ved opprettelsen av en eventuell KEM-linje på Melbu.

– De som jobber med rør og blikk og varme, i nordfylket, vil det fortsatt være bruk for. Vi har lærerne, vi har et fagmiljø som er her, og fasilitetene for det. Hvis KEM skal flyttes til Melbu, eller bygges nytt på Andøya, eller hvor som helst, må det faktisk bygges nye fasiliteter. Det er en litt rar avgjørelse, sier Meisterlin, som selv skal til fylkestinget for å forsøke å overtale politikerne.

30 års ansennitet

Meisterlin sier lærerne håndterer mulig nedbemanning på svært forskjellig vis.

– Alle har sin egen personlighet og takler det på ulikt vis, det har vi rom og forståelise for. Men det har med alder å gjøre også – vi har en som har vært ansatt siden 1981. Etterutdanning er vel ikke det første han tenker på. Noen er stressa, mens andre er roligere og tenker at det nok ordner seg. Dette er jo dyktige fagfolk, og dyktige lærere. De vil være lærere, de brenner for det, sier hun.

Ifølge Lødemel har han ikke fått noen signaler om at noen av lærerne selv ønsker å slutte, for å se seg om etter andre muligheter.

– Lærerne vil stort sett bli her. De er jo etablerte her, noen av dem nærmer seg pensjonsalder. I utgangspunktet er det ikke noe som tilsier at folk ønsker å si opp, sier han, og konkluderer:

– Vi er i gang med nedbemanningsprosessen, men har ikke pekt ut hvem som er overtallige ennå. Det er ikke noe vi ser fram til.