Arbeiderlaget har nå startet en underskriftskampanje for å redde byggfagene. Underskriftene skal overleveres fylkestinget til neste møte som varer fra mandag 26. til og med onsdag 28. februar.

«Vedtaket er i strid med elevenes og næringslivets ønsker. Vedtaket raserer nær 40 års erfaring fra studie- og lærlingtilbud. Elever, lærere, tillitsvalgte, næringsliv, innbyggere og lokalpolitikere forventer at Nordland fylkesting retter opp sitt vedtak om å legge ned byggfagene ved Sortland videregående skole!», står det på underskriftslistene som finnes hos en rekke bedrifter på Sortland.

– Alvorlige konsekvenser

Det var i desembermøtet i fylkestinget at vedtaket om å legge ned byggfagene på Sortland ble gjort. Dette skal etter vedtaket skje fra skoleåret 2018/2019. Fra 2019 skal også Klima-, energi- og miljølinja (KEM) legges ned.

I stedet valgte fylkestinget å opprettholde byggfag ved Melbu videregående skole.

– Vedtaket har konsekvenser både for elever, lærere, lærerkompetansen og ikke minst for næringslivet i regionen, som er helt avhengig av lærlinger for å rekruttere ansatte, sier Stigen Kvannli til VOL.

Han mener også at viktig kompetanse i bedriftene kan bli borte dersom byggfaglinja ved Sortland VGS blir lagt ned.

– Det er ikke bare å vedta at man skal bli en lærebedrift. Det er årelang kompetanse som ligger til grunn for at bedriftene i Sortland og i kommunene rundt er blitt gode lærebedrifter. Blant annet har Bulldozer maskinlag fått utmerkelse for å være en god lærebedrift, sier Stigen Kvannli.

– Har god tro

Han sier at arbeiderlaget har god tro på at man skal klare å omgjøre vedtaket.

– Vi hadde ikke gått så hardt inn i dette dersom vi ikke har tro på at vi kan få omgjort vedtaket. Vi vet ikke hvor mange underskrifter vi har fått, men det har vært en overveldende positiv respons på kampanjen vår. I helga skal vi også være på plass i Skibsgården for å samle underskrifter, sier Stigen Kvannli.

– Overrasket over vedtaket

– Vi ble en smule overrasket over vedtaket i fylkestinget. Vi synes det var rart at man ikke tok større hensyn til geografien da man vedtok å legge ned byggfagene på Sortland. Sortland er et knutepunkt i regionen. Det gjør at de fleste kan bo hjemme og slippe hybel i ung alder. Det har betydning for frafall i skolen, sier Tor Halvar Gregersen i SE gruppen.

– Skriker etter folk

Han sier at byggebransjen skriker etter folk og at det dermed blir merkelig å legge ned byggfagene ved Sortland VGS.

– Vi ansetter det vi får tak i av lokal arbeidskraft. Derfor var vi sju bedrifter som gikk sammen i et rekrutteringsfellesskap. VI lager nå en markedsføringsfilm og i morgen skal jeg til Risøyhamn skole for å snakke med tiendeklassingene der. Vi ønsket oss to år for å øke rekrutteringen til byggfagene, sier Gregersen.

– Et bra tiltak

Han sier at det har vært flere initiativ for å få omgjort vedtaket om å legge ned byggfagene ved Sortland VGS.

– Det er bra at man fortsetter denne prosessen og får høre folkets røst, sier Gregersen.