Det var under Sortland eldreråds møte forrige uke, at helsesjef Sture Jacobsen ble spurt om hvordan legesituasjonen i Sortland var. Det er full legedekning, ifølge Jacobsen, men det betyr ikke at alt går bare bra:

– Ja, vi har full legedekning. Men vi har for lang ventetid på time – oppe i fire uker hos enkelte. Det er fortsatt for lang ventetid på telefon, og for liten valgfrihet når det gjelder å bytte fastlege og så videre, ettersom det kun er én som har ledig plass. Det er forskriftsregulert, alt dette, vi er på kant med forskriftene på alle tre tingene. Vi har gjort alt vi kan gjøre innenfor dagens rammer, sier Jacobsen.

Mange brukere fra andre kommuner

Ifølge Jacobsen, er det slik at en hel legehjemmel i Sortland, er bundet opp til kun brukere fra andre deler av Vesterålen. Det betyr i klartekst at en av legene kun har brukere fra andre kommuner. Fastleger har minst 800 brukere på lista si, så det vil si at én lege har 800 brukere eller flere, som ikke er fra Sortland.

Kommunelegene i kommunene rundt, mener derimot at det ikke er noe tegn på at deres legedekning er for dårlig.

– Vi har ikke tall på akkurat hvor mange i vår kommune som har fastlege i andre kommuner. Folk kan velge fritt over kommunegrensene. Årsakene til at folk velger Sortland, er nok gjerne at de bor nærmere Sortland, at de jobber på Sortland, eller lignende. Sortland er et regionsenter, sier kommunelege Astrid Holm i Andøy kommune.

– Det er ikke et problem at andre kommuner ikke får fylt opp listene sine. Jeg tror ikke at pasientene velger lege i en annen kommune for at det er legemangel, men fordi det er praktisk. Mange pasienter på Hennes har for eksempel fastlege på Sortland fordi det er nærmere enn å dra hele veien til Stokmarknes. Andre jobber kanskje på Sortland og har derfor fastlege der, sier Hadsels kommunelege Anders Svensson.

Betaler hverandre

Svensson påpeker dessuten at Sortland får betalt for disse brukerne.

– Vi betaler 39.000 kr til andre kommuner for pasienter som har fastlege hos andre. Sortland får med andre ord betalt for å ha disse pasientene på listene sine. Disse tallene er relativt stabile og har liten praktisk betydning, og er i stor grad utenfor vår kontroll. Vi forholder oss ikke til dem, helt enkelt. Vi bare betaler regningen, vi.

Det er heller ikke bare Sortland som opplever å få brukere fra andre kommuner på deres fastlegelister.

– Vi har en del pasienter fra Hadsel, de «flyttet» til oss, sammen med to leger, som kom til Øksnes fra Hadsel. Selv om Hadsel nå har bedre legedekning er det fortsatt en del av hadselværingene som har fastlege i Øksnes. Vi vet også at en del øksnesværinger, særlig fra Kavåsen-regionen, velger fastlege på Sortland, fordi reiseveien dit er enklere enn til Myre, sier Øksnes' kommunelege Ellen B. Pedersen.

Vil øke antallet

Tall fra Helfo viser at Sortland (og Lødingen, om de regnes med) er de eneste av vesterålskommunene som kun har én lege med ledige plasser - Christina Kvenseth har 35 ledige plasser på sin liste. Ellers er alt fullt.

Hadsel har seks leger med ledige plasser, to av dem med et tresifret antall ledige. Andøy har én lege med plass - Marte Simonsen, som VOL tidligere i år omtalte at begynner ved Andenes legesenter fra mars. I tillegg har de 128 plasser ledige på en liste uten fast lege, altså en liste legene rullerer på å ta, eller som fylles av vikarer.

Øksnes har tre leger med plass, og Bø har to.

Ifølge Sture Jacobsen, vil Sortland få en fastlege til når det nye helsesenteret, i tredje etasje på Kystnæringssenteret, åpner i september. Da vil legene som i dag er på Søndre Frydenlund, flytte dit. I tillegg vil kommunen altså få en legehjemmel til. Ifølge Jacobsen har Sortland gode muligheter for å rekruttere fastleger.

– Vi er inne i god rekrutteringsfase når det gjelder leger. Jeg har aldri opplevd lignende. Vi kan velge og vrake litt når det er ledige stillinger. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, men det handler nok om hjemflytting. Det er ikke noen fastlegekrise hos oss nå. Vi har også stort sett vært heldige med vikarene vi har hatt, sa Jacobsen under møtet i Eldrerådet.