Det kan selvfølgelig ikke gå upåaktet hen, så i ukas matspalte skal vi derfor lage skrei. Jeg lager en variant av pannestekt høyrygg som er inspirert av noe jeg fikk servert i den italienske feriebyen Lido di Camaiore på den toskanske kysten.

Der serverte de store stykker av pannestekt «merluzzo» på en seng av spinat og linser.

Jeg har utvidet retten litt – jeg vil gjerne har litt mer karbohydrater og fett i tillegg – og serverer derfor en selleri- og potetmot, samt sprøstekte terninger av chorizopølser.

Godt blir det likevel.

Pannestekt høyrygg av skrei

150 g høyrygg per person

30 g smør

2 – 3 ss olivenolje

Salt, pepper

Start med å skjære høyrygg av skrei i serveringsstykker på cirka 150 gram. Behold skinnet på, du trenger det når du skal steke fisken.

SALTET: Skreien får hvile etter at den er saltet og pepret.

Strø over salt og pepper, og la hvile i kjøleskapet i to – tre timer. Ta fram fisken og la den bli romtemperert før du tørker den med tørkepapir og pensler fisken med olje på begge sider.

Smelt rikelig med smør i en stekepanne og stek fisken med skinnsiden ned helt til du får sprøstekt skinn og en fin stekeskorpe. Snu fiskestykkene og ta pannen av platen. La stykkene ettersteke i tre – fire min.

HARDT STEKT: Skinnsiden på skreien skal stekes i smør på høy varme slik at du får en sprø skorpe.

Smørdampede Puy-linser

1 dl Puy-linser per person

2,5 dl grønnsaksbuljong per dl

30 – 40 g smør

Kok opp grønnsaksbuljongen og hell på linsene. Kok disse på svak varme i 15 – 20 minutter til linsene er myke. Hell av buljongen og rør inn smør og legg på lokk på kasserollen. La hvile i fem minutter før servering.

Selleri og potetmos

150 g sellerirot per pers

150 g mandelpotet per pers

15 g smør per pers

1/2 dl matfløte per pers

Salt, pepper

Skrell og kok selleri og poteter myke i lettsaltet vann. Mos og rør inn smør, fløte og krydder. Bruk elvisp for å få luftig mos.

Spinat i muskatolje

1 stor pose spinat

3 – 4 ss olivenolje

Rikelig med revet muskat

SPINAT ER SUNT: En stor pose spinat blir frest i muskatkrydret olivenolje. Sunt og godt og fargerikt.

Fres først revet muskat i varm olje. Legg i spinaten og la den falle sammen. Rør rundt.

Legg mos på en tallerken, «bygg» opp med linser, spinat og torsk. Topp med sprøstekt chorizo.

Vel bekomme!