Det kan selvfølgelig ikke gå upåaktet hen, så i ukas matspalte skal vi derfor lage skrei. Jeg lager en variant av pannestekt høyrygg som er inspirert av noe jeg fikk servert i den italienske feriebyen Lido di Camaiore på den toskanske kysten.
Der serverte de store stykker av pannestekt «merluzzo» på en seng av spinat og linser.
Jeg har utvidet retten litt – jeg vil gjerne har litt mer karbohydrater og fett i tillegg – og serverer derfor en selleri- og potetmot, samt sprøstekte terninger av chorizopølser.
Godt blir det likevel.
Pannestekt høyrygg av skrei
150 g høyrygg per person
30 g smør
2 – 3 ss olivenolje
Salt, pepper
Start med å skjære høyrygg av skrei i serveringsstykker på cirka 150 gram. Behold skinnet på, du trenger det når du skal steke fisken.
Strø over salt og pepper, og la hvile i kjøleskapet i to – tre timer. Ta fram fisken og la den bli romtemperert før du tørker den med tørkepapir og pensler fisken med olje på begge sider.
Smelt rikelig med smør i en stekepanne og stek fisken med skinnsiden ned helt til du får sprøstekt skinn og en fin stekeskorpe. Snu fiskestykkene og ta pannen av platen. La stykkene ettersteke i tre – fire min.
Smørdampede Puy-linser
1 dl Puy-linser per person
2,5 dl grønnsaksbuljong per dl
30 – 40 g smør
Kok opp grønnsaksbuljongen og hell på linsene. Kok disse på svak varme i 15 – 20 minutter til linsene er myke. Hell av buljongen og rør inn smør og legg på lokk på kasserollen. La hvile i fem minutter før servering.
Selleri og potetmos
150 g sellerirot per pers
150 g mandelpotet per pers
15 g smør per pers
1/2 dl matfløte per pers
Salt, pepper
Skrell og kok selleri og poteter myke i lettsaltet vann. Mos og rør inn smør, fløte og krydder. Bruk elvisp for å få luftig mos.
Spinat i muskatolje
1 stor pose spinat
3 – 4 ss olivenolje
Rikelig med revet muskat
Fres først revet muskat i varm olje. Legg i spinaten og la den falle sammen. Rør rundt.
Legg mos på en tallerken, «bygg» opp med linser, spinat og torsk. Topp med sprøstekt chorizo.
Vel bekomme!