Morten Brox Pedersen, samboer Andrea Sørmo og tre år gamle Noah har levd i et boligmareritt i to år. For to uker siden var de i retten for å avgjøre hvor mye de får av forsikringsselskapet Protector etter at partene ble enige om å heve kjøpet i fjor høst.

– Det var en helt forferdelig opplevelse å være i retten. Jeg satt og gråt. Det var helt jævlig, sier Morten.

Bakgrunn for saken: Kjøpte katta i sekken – nå krangler de med forsikringsselskapet

Flyttet

Konflikten med Protector har gått over to perioder. Først var det et bad og et rekkverk som var problemet. Så viste det seg at det var feil med dreneringen i huset. Arbeidet med å utbedre det førte til at det viste seg at en del av grunnmuren manglet. Huset var i realiteten ubeboelig og det å utbedre skadene ville blir kostbart. I fjor ble partene enige om å heve kjøpet, men de har ikke blitt enige om sum. Dermed endte de i retten. Mens partene har meglet og havnet i retten, har huset stått med grunnmuren eksponert for elementene. Det er gravd en grøft rundt huset og det har ikke Morten og familien fått lov å gjøre noe med mens de har ventet på en avgjørelse i saken.

Like før rettsaken gikk av stabelen i Vesterålen tingrett, valgte samboerparet å flytte ut av boligen på Bønes i Sortland.

– Vi kom hjem fra ei helg i vogna. Da var det ni grader i huset og vannet hadde frosset. Dagen etterpå pakket vi sammen og dro. Vi orket ikke mere, sier Andrea.

De bor nå i et midlertidig hus mens de venter på å få dommen fra tingretten.

– Det å flytte fra huset satt utrolig langt inne. Det var ikke noe jeg ønsket. Jeg har lagt så mye arbeid i det huset, sier Morten.

Mens forsikringssakene har pågått mot fortsatte de lenge å bo i huset på Bønes. Morten, som til daglig jobber som snekker, har gjort sitt for å gjøre huset så beboelig som mulig.

– Jeg fikk før rettsaken en takstmann til å se på alt jeg har gjort i huset siden vi flyttet inn. Det kom til over 1 million kroner. Det er utallige timer som er blitt brukt på å pusse opp, bare for å gjøre det beboelig.

Morten og Andrea kjøpte huset for 1,85 millioner kroner i 2013. Morten fikk verdivurdering på 2,6 og 2,7 millioner kroner før de største skjulte skadene ble oppdaget. I desember i fjor ble huset taksert til 1,4 millioner kroner. Protector mener at Morten og familien ikke skal få noe i oppgjør. Årsaken er at de har bodd i huset mens saken har pågått.

– Å få den i fleisen, er tungt. Det er som å si at «Nei, det du har gjort er ikke verdt noe». Som at jeg skulle jobbet gratis for naboen i to år, sier Morten og innrømmer at arbeidet som er gjort også er mer for han enn kroner og øre.

– Siden Noah var nyfødt har jeg jobbet og jobbet i huset. En ting er de tingene en gjør for å øke verdien på huset og få det til å bli bedre, en annen er den jobben jeg har gjort for å tine vann og andre ting som har dukket opp. Jeg føler på mange måter jeg har gått glipp av store deler av Noah sine barneår. Jeg har bare stått på hodet og jobbet med huset.

Nå håper de retten gir dem en dom de kan leve med.

– Jeg kan ikke tenke meg at retten ender opp med å gi oss ingenting. Det skal ikke være mulig. Men det ligger der i bakhodet. Vi har levd med dette hengende over oss i to år nå. Nå gleder vi oss bare til å bli ferdige.

Det neste steget

Med hva skjer etterpå, når saken på en eller annen måte er ute av verden?

– Alt kommer jo an på dommen. Vi kom oss inn på boligmarkedet med kjøpet av dette huset. Om vi sitter igjen med ingenting, blir det jo nesten umulig å komme seg inn igjen på markedet med det første. For en er avhengig av flere hundre tusen i egenkapital om en skal få det til.

Til sommeren blir de en til i familien. De to venter barn nummer to i juni. Håpet er at saken er ute av verden da og familien kan få en ny start.

Men hva har de lært av saken?

– At det er livsfarlig å kjøpe seg hus. For i denne saken var det en boligstandsrapport, det var meglere involvert, boligeierskifteforsrikring. Likevel går det så galt som det gjør. Det sier noe om at det ikke går an å sikre seg mot å kjøpe katta i sekken.

– Det er trasig. For det går ut over så mye. Ikke bare økonomisk, men livskvaliteten. Det går ut over hele hverdagen din rett og slett, påpeker Andrea.

Gjenkjent

Siden saken deres ble kjent gjennom VOL, har den lille familien fått mange tilbakemeldinger.

– Vi har blitt stoppet på gata, på butikken. Folk lurer på hvordan det går. Egentlig er ikke dette noe vi vil snakke om, men det er hyggelig at folk bryr seg.

Da saken først kom ut i fjor, sto ikke telefonen stille. Og telefonene har fortsatt.

– Her forleden ringte det en kar fra Oslo som hadde en sak pågående mot Protector. Han hadde googlet Protector og fått opp mitt navn. Han lurte rett og slett på hva han skulle gjøre videre. Flere slike telefoner er kommet den siste tida, sier Morten som er klar på at det er mye av årsaken til at de har villet stille til intervju om saken.

– Det er viktig å få disse sakene frem. For det er mange av dem. Få sakene belyst så ikke folk går hen og kjøper hva som helst, sier han.

Morten sier han ikke hadde klart seg gjennom saken uten hjelp og støtte fra sin advokat.

– Morten Dragvik Elvevoll har vært en fantastisk støtte for oss. Det samme kan sies om takstmann Reinar Karlsen. De to har vært en enorm styrke for oss å ha, sier han.

Vil ikke si noe

VOL har vært i kontakt med Protector Forsikring. Advokat Tommy Ravndal vil ikke kommentere saken før dommen er falt.

Morten Brox Pedersens advokat, Morten Dragvik Elvevoll, sier følgende:

– Vi er fornøyd med de to dagene i retten, og vi er spent på utfallet. Vi er jo enige med Protector om at kjøpet skal heves, men uenige om erstatningsutmålingen. Da størrelsen på erstatningen til en viss grad baserer seg på skjønn, og en tolkning av forsikringsvilkårene til Protector, er det vanskelig å si noe om hva som blir utfallet. Vi håper selvsagt at det økonomiske oppgjøret blir av en slik størrelse at Brox Pedersen ikke behøver å anke saken til lagmannsretten.

Dommen er ventet å være klar i slutten av februar.