– Jeg har ikke tall som viser Nordlandssykehuset Vesterålen spesielt, men vi behandlet til sammen cirka 40 tilsynssaker mot Nordlandssykehuset i fjor. Det vil si ved alle de tre Nordlandssykehusene: Bodø, Vesterålen og Lofoten til sammen, sier underdirektør Solveig Mollnes hos Fylkesmannen i Nordland til VOL.

Bekrefter

Kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset opplyser at det konkret var til sammen 49 tilsynssaker i 2017, hvorav 38 tilsynssaker ved sykehuset i Bodø, to tilsynssaker i Lofoten og ni tilsynssaker ved Nordlandssykehuset på Stokmarknes.

Hun understreker at enkelte at tilsynssakene omfatter to sykehus i tallmaterialet.

Antallet varierer

Kommunikasjonssjefen opplyser at antall tilsynssaker varierer fra år til år.

Summert var det i 2016 til sammen 39 tilssynssaker mot Nordlandssykehuset, hvorav 31 ved sykehuset i Bodø, fire i Lofoten og seks tilsynssaker ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

I 2015 var det også 39 tilsynssaker, hvorav 29 i Bodø, fem i Lofoten og tre i Vesterålen.

Året før, i 2014, var det 38 saker, 26 i Bodø, åtte i Lofoten og tre i Vesterålen.

2013 var også et rekordår i antall tilsynssaker ved Nordlandssykehuset, med 48 tilsynssaker. 47 av disse gjaldt sykehuset i Bodø, fem i Lofoten og tre i Vesterålen. Enkelte av tilsynssakene omfatter to sykehus, men dette er ikke konkretisert.

– For å kunne redegjøre for årsaker til endringer i tallene, måtte vi gått inn i alle enkeltsaker. Vi anser at det, av kapasitetshensyn. blir for arbeidskrevende til at vi kan utføre en slik gjennomgang. Økningen gjelder for øvrige hele landet, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen til VOL.

Tredobling i Vesterålen

Økningen i antall tilsynssaker er størst for Nordlandssykehuset på Stokmarknes de siste årene. Sykehuset presiserer at enkelte tilssynssaker gjelder flere sykehus. Likevel viser tallene at Nordlandssykehuset Vesterålen har vært involvert i tre ganger flere tilsynssaker fra 2015 til 2017: Tre tilsynssaker i 2015, seks tilsynssaker i 2016 og ni tilsynssaker i 2017.

Fordi Nordlandssykehuset på grunn av kapasitetshensyn ikke har mulighet til å gå inn i hver enkelt sak for å se på årsakssammenheng, kan helseforetaket heller ikke si noe om årsakene økningen generelt eller til tredoblingen i antall tilsynssaker ved Nordlandssykehuset Vesterålen.