– Nordlandssykehuset er enige i Fylkesmannens vurdering om at det tok for lang tid fra mistanke om kreft, til pasienten ble henvist videre for operasjon. Årsaken til forsinkelsen var at systemet, som skulle sikre oppfølging av prøvesvar når urologen ikke var til stede, ikke fanget opp dette, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandsykehuset til VOL.

– Fra slutten av 2015 er systemet for dette endret. Nordlandssykehuset Vesterålen og Nordlandssykehuset Bodø har nå et mye tettere samarbeid som gjør at urologene i Bodø følger opp henvisninger og saker det haster med, i de ukene Vesterålen ikke har urolog. Pakkeforløp for flere kreftformer er nå også blitt innført i hele landet, også for aktuell kreftformen i hendelsen dere refererer til. Det stilles her konkrete krav til hvordan et diagnostiserings- og behandlingsforløp for kreft skal gjennomføres. Dette er også innført i Nordlandssykehuset, sier kommunikasjonssjefen.

Alvorlig kritikk

Eksemplet fra Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes som VOL har inngående kjennskap til, og som Fylkesmannen i Nordland avsluttet i 2017, er en sak  om behandling av en aggressiv blærekrefttype der pasienten til å begynne med ikke ble informert om hva testresultatene viste og der tilstanden til å begynne med ikke ble kommentert løpende i legejournalen til pasienten.

Etter innledende undersøkelser og behandling ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, ble pasienten senere operert ved universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Av ikke omtalte årsaker, valgte pasienten å få videre behandling ved Radiumhospitalet i Oslo. Det viste seg at kreften hadde spredt seg til andre organer i kroppen. Behandlingen ble etter hvert sett på som nytteløs. Pasienten reiste hjem og døde senere.

Vurderinger

Fylkesmannen i Nordland har i ettertid tatt stilling til om det tok uforsvarlig lang tid fra blærekreft ble mistenkt på pasienten, til utredningen var ferdig og behandlingen kunne starte. Fylkesmannen måtte også vurdere om det var uforsvarlig at sykdommen ikke ble oppdaget på røntgenbilder som viste at pasienten hadde kreft.

Noe av det som omtales i Fylkesmannens behandling, forteller at Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes i den tiden pasienten var tilknyttet sykehuset, ikke hadde fast urolog, men benyttet seg av faste vikarer fra Sverige i en stafettordning. Dette resulterte i at sykehuset på Stokmarknes ikke alltid hadde urolog.

Stafettordning

«Når urolog er fraværende, er rutinen at kirurg signerer svar på prøver rekvirert av urolog og ordner viderehenvisninger m.v. hvis det ikke kan vente til urolog kommer». Det skriver fylkeslege Jan-Petter Lea i sitt avsluttende tilsynsbrev til Nordlandssykehuset.

Utredningen av pasienten skulle etter normene ikke ta mer enn 25 kalenderdager, ifølge Fylkesmannens vurderinger. Behandling skulle starte senest 14 dager etter at utredningen var avsluttet.

Kommunikasjonssjef i Nordlandssykehuset, Randi Angelsen, kommenterer saken til VOL:

– Nordlandssykehuset er enige i Fylkesmannens vurdering om at det tok for lang tid fra mistanke om kreft, til pasienten ble henvist videre for operasjon. Årsaken til forsinkelsen var at systemet, som skulle sikre oppfølging av prøvesvar når urologen ikke var tilstede, ikke fanget opp dette, sier hun.

– Uforsvarlig

Det ble «ganske klart at det dreide seg som kreft, og da en aggressiv voksende type. Det var da uforsvarlig» at det tok to og en halv til tre måneder før pasienten ble henvist til behandling ved UNN.

«Hvert ledd i utredningen ble forsinket fordi det ikke var urolog til stede kontinuerlig. Dels planla én urolog at kommende utredningsskritt skulle skje når neste urolog var på plass, dels ble ikke pasienten satt opp til undersøkelser da heller, og dels involverte ikke øvrige leger seg i utredningen når urolog var fraværende. Sykehuset hadde på dette tidspunkt ikke et system som sikret at blærekreftmistanke ble utredet innen forsvarlig tid», skriver fylkeslege Jan-Petter Lea i et avsluttende tilsynsbrev til Nordlandssykehuset.

Tok for lang tid

Kritikken fra Fylkesmannen i Nordland omhandler også opplysninger om feiltolking av røntgenbilder.

I fylkesmannens avgjørelse slås det fast: «Det foreligger i denne saken brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven §2-2 ved at utredningen av pasienten tok for lang tid».

«Organiseringen av blærekreftutredning ved Nordlandssykehuset er endret etter sommeren 2015. Risikoen for tilsvarende forsinkelser skulle derfor ikke lenger være til stede. Fylkesmannen finner på den grunn å kunne avslutte tilsynssaken», skriver fylkeslege Jan-Petter Lea til Nordlandssykehuset.

De pårørende som klaget saken inn for Fylkesmannen er informert om utfallet av tilsynssaken.