Det sier han i et intervju med Lofotposten tirsdag.

– Det ligger trolig i kortene at strukturering av sykehusene i Lofoten og Vesterålen vil settes på dagsorden om tunnel skulle bli en realitet, sier Remi Solberg til Lofotposten.

Stiller ytterkommunene seg bak?

Fra de mer sentrale kommunene i Lofoten og Vesterålen har det vært knyttet bekymring til i hvor stor grad ytterkommunene i regionene vil stille seg bak ønsket om en mer effektiv kryssing av Hadselfjorden.

Spørsmålet om sykehusstruktur og framtida for sykehuset på Gravdal har for lofotingene nemlig vært en del av debatten, i alle fall om man ser til kommunene i Vest-Lofoten.

Med fergefri kryssing av Hadselfjorden har nemlig Remi Solberg og aksjonsgruppa for Nordlandssykehuset Lofoten vært redd for at avstanden til Stokmarknes blir så kort at det kan spøke for Nordlandssykehuset Lofoten.

– Nordlandsykehuset har gitt tilbakemelding til Statens vegvesen at avstanden er for lang selv med fergefri krysning. Det beroliger meg i første omgang, sier Solberg til Lofotposten.

– Marginalt

Ordførerne i Lofoten og Vesterålen møttes i forrige uke til et møte om dette i Svolvær. Statens vegvesen skal i løpet av vinteren legge fram sin anbefaling etter konseptvalgutredningen for kryssing av Hadselfjorden.

Torbjørn Naimak, regionveisjef. Foto: Knut Ivar Aarstein

Regionveisjef Torbjørn Naimak mener at man bør kjempe for full innkorting av E10 gjennom Lofoten, også med en ny, kortere trasé gjennom Vestvågøy. Den sistnevnte delen er ikke tatt inn i Nasjonal transportplan.

I Vest-Lofoten anses prosjektet med Hadselfjordtunnelen uansett som marginalt. Til Lofotposten sier Solberg:

– Jeg registrerer ikke en eneste næringsaktør i Vestvågøy og vest Lofoten som gir uttrykk for at en fergefri forbindelse over Hadselfjorden i vesentlig grad vil bidra til større næringsutvikling. Det har ikke akkurat vært «kloremerker» på døra mi...

Samferdsel på agendaen

Det er nå flere store samferdselsprosjekter på den politiske dagsorden. I tillegg til Hadselfjordtunnelen, jobbes det med utredning av framtidig flyplasstruktur i regionen, samt med Hålogalandsvegen.

Vesterålsordførere: Fra venstre: Arbeiderpartiordførerne Siv Aasvik (Hadsel), Karianne Bråthen (Øksnes) og Tove Mette Bjørkmo (Sortland) deltok på møtet i Svolvær. Foto: Knut Ivar Aarstein

Det virker ikke som om det er noen uenighet blant ordførerne om at det er Hålogalandsvegen som fortsatt er førsteprioritet. Dette bekreftet også Sortlands-ordfører Tove Mette Bjørkmo i forrige ukes kommunestyremøte, på spørsmål fra Høyres Roar Wessel Olsen.